Főoldal Külföld Magyarokat is érint Németország lezárása mától

Magyarokat is érint Németország lezárása mától

6 megtekintés

Ma lép életbe Németországban a kötelező karantén: csak a legszükségesebbeket lehet mostantól elintézni az Európai Unió legnépesebb, 83 milliós országában:

a sarki kisboltba, a szupermarketbe, a bankfiókba le lehet menni, de fodrászhoz például már nem. 

A korlátozásokat legkorábban január 10-én, az első teljes 2021-es munkahét előtti vasárnap vonják vissza.

A megkötéseknek megfelelően

  • továbbra is legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak; a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva ez maximum öt főt jelent.
  • Ezt a korlátozást karácsonykor – december 24-től 26-ig – valamelyest lazítják, így ünnepelni minden háztartásba meghívhatnak a háziak, legfeljebb négy embert, de csak közeli hozzátartozókat.
  • Szilveszterre és újév napjára gyülekezési tilalmat vezetnek be az egész országban. 

Csak a karantén ötödik napján lehet koronavírustesztet csináltatni, ami számos németországi magyar munkavállalónak is megnehezítheti az ünnepi hazajutását. Ez kint dolgozó magyar munkavállalók ezreit érintheti. 

Internetes fórumokon számos  telekocsis ajánlatról olvashatunk, és  vannak honfitársaink, akik vállalják a karantént és a teszteket annak érdekében, hogy láthassák itthon élő családtagjaikat. Akadnak azonban olyanok is, akik a megkötések miatt nem is jönnek haza az ünnepekre. 

Nem szeretnék hazautazni Magyarországra, mert január 2-án újra munkába kellene állnom. Viszont december 27-e előtt nem tudnék visszajönni Németországba, hiszen a karácsonyi időszakot mindenképp szeretném a családommal otthon tölteni. A munkahelyemen megmondták: ha mégis elutaznék, és nem tudok időben munkába lépni, akkor fizetés nélküli szabadságra küldenek

– mondta az Indexnek egy bajorországi szupermarket magyar alkalmazottja, neve elhallgatását kérve. Egy szintén magyar munkavállaló, aki egy bajor cérnagyárban dolgozik kisegítőként, arról számolt be, szeretné az ünnepeket a családjával tölteni Magyarországon, és csak január 11-én kezd el újra dolgozni.

De tart a karanténkötelezettségtől: ha karanténba kerülne, miután visszaérkezett Németországba, a munkaadó őt is  fizetés nélküli szabadságra küldené. 

Akadnak vakmerőbbek is. A Müncheni Magyarok elnevezésű, majdnem százezer főt számláló internetes csoport egy tagja azt írta: 

Mi hazamegyünk negatív teszttel, munkáltatói igazolással és vállalva a karantén(oka)t!

Kármentés a téli hónapokban 

A napokban bejelentett korlátozásokról azt követően döntött a szövetségi kormány és a 16 német tartomány, hogy a november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült feltartóztatni a második hullámot, és kordában tartani a koronavírus terjedését. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az új fertőzések száma az utóbbi időben ismét robbanásszerű emelkedésnek indult. 

Mától

  • a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti rendszerre áll át,
  • a munkaadókat pedig felkérték, hogy a tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést (home office).

A Robert Koch közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint több mint 1,35 millió ember szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és több mint 22 ezren haltak már bele a kór szövődményeibe a németeknél.

Az országban megkezdődött a felelősök keresése annak nyomán, hogy az egyébként fegyelmezett német lakosság az év végén már nem élvezheti a kezdeti, tavaszi viszonylag jó járványügyi helyzet előnyeit. A Der Spiegel vezető német hírmagazin e heti címlapszorija téli kudarc képét rajzolja fel a baljóslatú görbékből. 

A tények csalhatatlanok és nyomasztóak 

– mondta Frank-Walter Steinmeier német elnök. 

Vezető német kutatók már korábban figyelmeztettek a nyári lazítások veszélyeire, miközben az országban rendszeresek a vírustagadók, a maszkviselés és általában a korlátozások ellen tiltakozók tüntetései is

A Der Spiegel jegyzetírója most keserűen fogalmaz:

a mostani új lezárásban az a jó, hogy már tudjuk, hogyan működik. márciusban már mind átéltük. tudjuk, hogy Németország nem fogy majd ki a vécépapírból. tudjuk, mely hangfelvételek kötik le a legjobban egy órán át a gyerekeket, hogy ezalatt nyugodtan tudjunk dolgozni… már emelt szintű karanténlakók vagyunk.

A németek abban is reménykednek: a britek, a kanadaiak és az amerikaiak után a fejlett országok közül az EU-tagállamok is még decemberben megkezdhetik a koronavírus elleni tömeges oltásokat. 

(Borítókép: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek