Főoldal Gazdaság Koronavírus: Ezért zár le fél Európa karácsonykor

Koronavírus: Ezért zár le fél Európa karácsonykor

2 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A világ nagy koronavírus-gócpontjai közül az Egyesült Államokban továbbra is emelkedő trend figyelhető meg a napi fertőzöttek számában, igaz, az utóbbi néhány napon láthattunk némi megtorpanást. Nem igazán tudja legyűrni a vírust Latin-Amerikai sem, Brazíliában és Mexikóban különösen látványosan erősödik a járvány. 

Ami számunkra a leginkább tanulságos, hogy Nyugat-Európában a második hullám lecsengése mennyire rövid ideig tartott. A kemény korlátozások szinte azonnal hatottak, ám amint feloldották ezeket, a járvány váratlanul gyorsan erőre kapott. Többek között ez figyelhető meg Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Németországban – utóbbi helyen a napi esetszámok alapján csúcson van a járvány. Megtorpant a görbe süllyedése Franciaországban és Olaszországban is, Svédországban pedig szintén napról napra rekord esetszámokról számolnak be.

Az országok többsége meg is kezdte az újbóli szigorításokat, hogy a harmadik hullámot még az elején elfojtsák. Kemény intézkedéseket vezettek be többek között a német tartományok, Hollandia és  Olaszország, ezeken a helyeken az ünnepek szűk családi körben zajlanak majd.

Hőtérképünk, ami az egy hónappal ezelőtti helyzettel veti össze a pillanatnyi állapotot, narancsban úszik, ezen belül Európa azonban jobban áll, mint november közepén. Nagy kérdés, hogy az ünnepek mit hoznak a járvány lefutása szempontjából.

A járvány egyenletesebb terjedésére jellemző, hogy a globális rekordot jelentő napi esetszámok úgy alakultak ki, hogy közben csak 13 országban van abszolút csúcson a járvány. Novemberben bőven 40 felett volt az ilyen országok száma. E szempontból a nagy gazdaságok közül Németország mellett Japán és Oroszország helyzetét érdemes kiemelten figyelni.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek