Főoldal Autó Kocsis Máté: Késő lett volna már hozzányúlni a választókerületekhez

Kocsis Máté: Késő lett volna már hozzányúlni a választókerületekhez

3 megtekintés

Brutális viták vannak a Fideszen belül is a pedofillistákról, a kamupártoknak esélyük sincs. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóján kiderült az is, hogy túl késő lett volna már a választókerületek megváltoztatására.

Az őszi ülésszakot lezáró sajtótájékoztatót tartott a Képviselői Irodaházban a két kormánypártok két frakcióvezetője, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP). A frakcióvezetők azon túl, hogy számadatokkal bombázták az újságírókat a plenáris ülésekkel töltött órák számáról, vagy az elfogadott törvénymódosításokról, válaszoltak arra is, miért faroltak ki az egyéni választókerületek módosítása elől.

A törvényalkotási bizottságban a fideszes többség még támogatta Szabó Tímea javaslatát, hogy a lakosságszám változás miatt átrajzolják a határokat Pest megyében, azonban az utolsó pillanatban meggondolták magukat és a zárószavazáson már ellene voksoltak, amivel a törvénysértést támogatták.

A Fidesz a törvénysértésre szavazott

Mégsem módosítják a Pest megyei választókerületek határait, pedig kötelező lenne, és jövőre már késő. A Fidesz csütörtökön még támogatta az erről szóló ellenzéki javaslatot, de kedden leszavazta.

Kocsis Máté azt mondta, késő lett volna már hozzányúlni a választókerületekhez, és hosszas vita után arra jutottak, amíg nincsen teljes konszenzus a kerületek átírásáról, addig nem szabad erről dönteni.

Szabó javaslata csak Pest megyére koncentrált, míg Kocsis szerint máshol, például Tolna megyében is hozzá kell nyúlni kerülethatárokhoz. Kocsis Máté azt ígérte, választás előtt nem lesz változás, minden úgy fog zajlani 2022-ben, mint 2018-ban és ez a kormánypárti és ellenzéki politikusok számára is fair megoldás. “Késő van már ahhoz, hogy ebbe belegabalyodjunk” – mondta Kocsis Máté.

A választási törvényt a kamupártok elleni küzdelemre hivatkozva módosították, és ez alapján a következő országgyűlési választáson már csak annak a pártnak lehet országos listája, amely legalább 71 körzetben egyéni jelöltet állított. Volner János volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő fejéből pattant ki a 71-es limit (a kormány eredetileg 50-nél húzta volna meg a határt), amit a törvénymódosítót benyújtó Igazságügyi Minisztérium és az igazságügyi bizottság fideszes többsége is támogatott. Ám cikkünk szerint az igazán jól szervezett kamupártoknak így is sikerülhet még a korábbinál is nagyobbat kaszálniuk.

A jól szervezett kamupártok többet kaszálhatnak az új törvénnyel

A kamupártokra hivatkozva nyúlt bele a választási törvénybe a kormány, csakhogy a jól szervezett formációknak a szigorúbb szabályok mellett is van esélye az indulásra. A Political Capital választási szakértője szerint a Fidesz valójában nem megfojtani, hanem csak keretek között akarja tartani a „kamupártokat”, hogy a random asztaltársaságok ne indulhassanak, de például Berki Krisztián pártja előtt ne legyen akadály.

Az erre vonatkozó felvetésünkre Kocsis Máté úgy válaszolt, a mostani szabályváltozással az indulás elveszítette biznisz jellegét.

„Életszerűen nézve ha valaki a választókerületek harmadában állít jelöltet, nem lehet kamupárt.”

Szerinte a 71 körzetben megszerzett jelölés száma fölé menni aránytalan lett volna, ezért “ez volt a konszenzuális szám”.

Brutális vita a Fideszben

Rákérdeztünk arra is, hogy áll a Kaleta Gábor pedofilbotránya után beígért törvénymódosítás.

Júliusban a Fidesz frakcióvezetője személyesen üzent hadat a volt nagykövetnek a Facebookon. Akkor azt írta, szigorítják a gyermekvédelmi jogszabályokat, a pedofilokról pedig nyilvános listát vezetnének. Ezek egyike sem valósult meg azóta sem.

Kocsis viszont azzal érvelt, a Büntető törvénykönyv szigorodott, például a feltételes szabadlábra helyezés, valamint a távoltartás feltétleinek a szigorítása (ez azonban nem a pedofilbotrányhoz, hanem a brutális győri gyerekgyilkossághoz volt köthető – a szerk).

A frakcióvezető gyermekvédelmi intézkedésnek tekintette a drogterjesztőkkel szembeni keményebb fellépést, a “gyermekek elleni drogbűncselekmények” miatt kiszabott büntetések szigorítását is.

Hozzátette, ő a most elfogadott Alaptörvénymódosítást is gyermekvédelmi intézkedésként könyveli el. Júliusban azonban még nem volt arról szó, hogy az apa férfi, az anya nő-e, ellenben állandó téma volt Kaleta Gábor, volt perui nagykövet pedofil-botránya, melynek utórezgése volt a kormánypárti oldalról is követelt szigorítás.

A frakcióvezető azzal egészítette ki a számvetést, hogy frakción belül is “brutális vita” zajlik például arról, lehessen-e a személyi igazolványokban regisztrálni, ha valaki pedofil bűncselekmények elkövetője, vagy lehessenek-e nyilvánosak az ilyen elítéltekről vezetett listákat. Szerinte ezekre a kérdésekre egyáltalán nem egyértelműek a válaszok, “türelmet kérünk, ez nem egy egyszerű terep” – mondta Kocsis Máté, de hozzátette, hogy a saját ütemezésük szerint haladnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Selmeczi Gabriella fideszes képviselőt egy német rendszámú luxusautóval látták, Kocsis Máté azt mondta: Selmeczi Gabriella nem leparkolt, hanem félreállt – lehet, hogy ezt szabálytalanul tette -, amíg beírt egy címet a GPS-be, a férje pedig jómódú üzletember, övé az autó, amely azért német rendszámú, mert egy német cégtől lízingelik.

A két frakcióvezető Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert távozásra szólította fel, miután a TV2 egy hangfelvétel alapján zsidózással vádolta meg.

Forrás: HVG.hu - Autó rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek