Főoldal technika-as-tudomany Hazatért a Földre a kínai űrszonda

Hazatért a Földre a kínai űrszonda

3 megtekintés

Visszatért a Földre Holdon gyűjtött kőzetmintáival a Csang’o-5 kínai űrszonda kapszulája – írja az MTI.  Az űrszonda november 24-én indult a Holdra, és december elsején szállt le az égitestre, hogy talajmintákat gyűjtsön.

Az űrszonda kapszulája, amely 44 év után hozott újra kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre, pekingi idő szerint csütörtök hajnalban szállt le az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.  Csang’o–5 december 3-án szállt fel az égitestről, és Pekingi idő szerint vasárnap a hajnali órákban rugaszkodott el a Hold körüli pályájáról. A Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadikként Kína mondhatja el magáról, hogy űrszondájuk anyagmintát hozott a Holdról. Legutóbb 1976-ban a Luna–24 szovjet űrszonda tért vissza a Földre holdmintával2019 januárjában a Csang’o–4 űrszonda a Hold sötét oldalán szállt le, elsőként a nemzetek közül.

Forrás: Index.hu - Tech-Tud rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek