Főoldal Technika és Tudomány GKI: Zuhan a magyar gazdaság, de nem annyira, mint ahogy eddig várhattuk

GKI: Zuhan a magyar gazdaság, de nem annyira, mint ahogy eddig várhattuk

0 megtekintés

W alakú lesz a válság, vagyis némi felpattanás után újra visszaesés jön, de az eddig vártnál egy kicsit jobb helyzetet remélhetünk – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésében. A szervezet eddig úgy számolt, hogy 9 százalékos lesz a visszaesés a negyedik negyedévben, ezt most 7 százalékos mínuszra mérsékelték.

Az egész éves recesszióra most már 7 helyett csak 6 százalékot várnak.

A GKI 2021-re 3,5-4 százalékos bővülést vár, vagyis csak 2022-ben jutunk el szerintük a válság előtti szintre. Mindezt hatalmas államháztartási hiány, a korábbinál magasabb munkanélküliség és infláció, valamint nagyon gyenge forint és romló folyó fizetési mérleg kísérheti.

A világgazdaság növekedési üteme a 2020. évi 4,3 százalékos csökkenés után 2021-ben 4,6 százalék lesz (mindenekelőtt a gyors kínai növekedés következtében), míg 2022-ben 3,6 százalék lesz. Az EU és az euróövezet összevont GDP-je 2020-ban 7,4, illetve 7,8 százalékkal esik vissza, majd 2021-ben 4,1, illetve 4,2 százalékkal emelkedik – írták.

A GKI úgy számol, hogy a foglalkoztatottak száma idén 1,5 százalékkal csökkenhet. A járvány miatt idén a beruházások a GDP-nél is gyorsabban, 10 százalékkal esnek vissza. A bruttó ipari termelés a 2020. évi 8 százalékos visszaesés után 2021-ben 4-5, 2022-ben 7-8 százalékkal bővülhet. A kiskereskedelmi forgalom pedig 2020-ban jó esetben stagnál, 2021-ben 2-3 százalékos bővülése várható.

Az államháztartás idei pénzforgalmi hiánya mintegy tízszerese lesz a költségvetési törvényben előirányzottnak, a GDP-arányos deficit 9 százalék, az államadósság 78 százalék körül lesz.

A GKI szerint idén 3,4, jövőre 3,5 százalékos lesz az infláció. A forint árfolyama 360-as szint körül mozoghat a következő hónapokban

– írták.

A magyar politikának ugyan jelenleg inkább csak zsarolási, semmint konstruktív érdekérvényesítő képessége van, ezt azonban maximálisan kihasználta a kormány. Az EU-ban kiváltott általános ellenszenv miatt azonban ennek még komoly, negatív következményei lehetnek – áll az elemzésben.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek