Főoldal Koronavírus Felpörgött a kártyás fizetés, a boltokban már készülnek az új világra

Felpörgött a kártyás fizetés, a boltokban már készülnek az új világra

2 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma után a nyári hónapokban többé-kevésbé visszatért az élet a normális kerékvágásba, és ez meglátszott a hazai pénzforgalom statisztikáin is. A bolti bankkártyás fizetési tranzakciók száma az idei harmadik negyedévben 8 százalékkal, az online tranzakciók száma 34 százalékkal emelkedett, érték szerint előbbi 11, utóbbi 31 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Összességében 11 százalékkal nőtt a kártyás tranzakciók száma, és 15 százalékkal a kártyás fizetések értéke.

Mindez azt jelenti, hogy a második negyedéves általános visszaesés után a harmadik negyedévben újra a korábbi trendek szerinti növekedési szintre pörgött fel a kártyás forgalom.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi utazások száma visszaesett, sokan egyáltalán nem mentek külföldre nyaralni, várható lett volna, hogy az előző évi szinthez képest nagyot zuhan a külföldi kártyás költés. Azonban ehhez képest mindössze 1 százalékkal csökkent a kártyás forgalom összességében, a fizikai kártyás vásárlások elmaradását az online külföldi fizetések felpörgése ellensúlyozta.

Mindeközben a kártyákkal felvett készpénz összege 5 százaléknál is nagyobb mértékben csökkent, a készpénzfelvételek darabszáma 8 százalék feletti mértékben esett vissza.

Tovább javult a kártyák javára a kártyás készpénzfelvétel vs. kártyás fizetési arány:

ma már több pénzt költünk bankkártyával, mint amennyi készpénzt felveszünk a plasztikokkal.

Jövő év elejétől, január elsejétől kezdve minden online pénztárgép mellett biztosítania kell a kereskedőknek legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget a vásárlóik számára, az intézkedés körülbelül 40-60 ezer kereskedőt érint. Az erről szóló bejelentés a második negyedév végén érkezett, így a harmadik negyedévben a korán ébredő kereskedők már elkezdhették a felkészülést az új kötelezettségre. A kereskedők a gyakorlatban a bankkártyás fizetés mellett az azonnali fizetési rendszeren alapuló mobilfizetési megoldások közül választhatnak, és a jelek szerint a negyedévben már sokan lehettek, akik a terminálok beszerzése mellett döntöttek:

a fizikai elfogadóhelyek száma több mint 6 ezerrel, a boltokban üzemelő POS-terminálok száma több mint 5 ezerrel nőtt az előző negyedévihez képest.

Fontos megjegyezni, hogy az MNB statisztikája a hazai szolgáltatók által üzemeltett POS-terminálokra vonatkozik, miközben egyre több külföldi felügyelet alá tartozó szolgáltató is megjelenik a hazai piacon, akik nem szerepelnek ebben a statisztikában. Az tehát teljesen biztos, hogy a statisztikában szereplőnél több POS-terminál üzemel a hazai boltokban, de hogy mennyivel, nem tudjuk.

Az azonnali fizetési rendszer március másodikán indult el Magyarországon, azonban azonm túl, hogy a rendszer az év minden napján, 0-24 órában rendelkezésre áll, és pár másodperc alatt célba érnek a 10 millió forint alatti átutalások, új típusú szolgáltatások is épülnek a rendszerre. A csatlakozás a rendszerhez és a másodlagos azonosítók (a telefonszámra, e-mailre, adószámra utalás) minden banknál kötelező volt, a fizetési kérelem tranzakciós típus bevezetése azonban nem, ennek biztosítását a bankok önkéntesen tehetik meg.

Eddig nagyjából 85 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak az ügyfelek a bankoknál, és az MNB statisztikáiból kiderül, hogy az újfajta címzési módot a harmadik negyedévben 9974-en használták, 628 millió forintot küldtek ezen a módon a rendszerben. Ez valamivel magasabb szám, mint a második negyedévben regisztrált 8979 utalás és 552 millió forintos összeg, ugyanakkor még látszik, hogy az ügyfelek körében egyelőre széles körben nem terjedt el a másodlagos azonosítók használata.

Nagyobb felfutást az hozhatna ebben, ha egyre több AFR-re épülő szolgáltatás épülne a piacon, például ha a már említett januári határidő után a kereskedőknél is megjelennek a másodlagos azonosítós megoldások, az minden bizonnyal megdobhatja ennek az újdonságnak az elterjedségét.

A fizetési kérelmet eddig csak néhány bank vezette be, az ügyfelek mindössze 476 fizetési kérelmet küldtek összesen 16 millió forint értékben a bankok instant rendszerébe a negyedévben. Ha a legtöbb banknál elérhető lesz ez a tranzakciós forma, és úgy tudni, ez nagyjából minden banknál tervben van, és új szolgáltatások is épülnek rá, akkor terjedhet el szélesebb körben.

A közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések száma közel 7, értéke pedig több, mint 4 százalékkal csökkent 2019 harmadik negyedévéhez képesti, ami az MNB szakértői szerint a számlafizetések esetében egyre gyorsabban terjedő innovatív megoldásoknak (pl. számlabefizetés online ügyfélszolgálaton, Díjneten) lehet a következménye.

2020 harmadik negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából megközelítőleg 140 milliárd forint bevételt realizáltak, ami több, mint 5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ha csak a koronavírus-járvánnyal érintett második és harmadik negyedév bevételét hasonlítjuk össze az egy évvel korábbival, akkor az látszik, hogy a bankok közel 32 milliárd forinttal kevesebb bevételre tettek szert, ami a bevételük több mint tizedét jelenti.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a járvány okozta önmagában a bevételcsökkenést, a piaci verseny, a hatékonyabb banki működés díjcsökkenést is eredményezhetett a szektorban.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Forrás: Portfolio.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek