Főoldal Itthon Fekete-Győr András: Hiába kérnek rám bármekkora büntetést, bizonyítani fogom az igazamat

Fekete-Győr András: Hiába kérnek rám bármekkora büntetést, bizonyítani fogom az igazamat

2 megtekintés

Két momentumos politikus ellen emelt vádat az ügyészség. Fekete-Győr András pártelnököt és Szarvas Koppány Bendegúzt hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. Mindkettejük esetében próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést javasol az ügyészség.

Fekete-Győr András így reagált az Indexnek:

„Nem követtem el bűncselekményt, és minden tettemért vállalom a felelősséget. Hiába kér rám ilyen büntetést Polt Péter ügyészsége, a bíróság előtt fogok érvényt szerezni az igazamnak.”

Az ügyészség szerint:

a Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték, azért, hogy a sorfalat áttörjék

– írják. 

Fotó: ugyeszseg.hu

A vádirathoz csatolt videóban viszont eldobott üvegek nem látszanak, csak a két repülő füstbombát látni, amit a két politikus egymás után gyújtott meg és dobott a rendőrök közé. A pirotechnikai eszközt szinte bármelyik játékboltban meg lehet vásárolni, de azzal, hogy a politikusok a füstgránátokat a rendőrök közé hajították, az ügyészség szerint akadályozták a Parlament védelmét. 

A rendőrség felvétele

A mellékelt fotókon látható az a jelenet, amikor lökdösődés tört ki az Országház lépcsőjénél, de abból nem derül ki, hogy azt a füstgránát váltotta volna ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség az Indexnek küldött válaszában azt írta:

az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

A járványügy vészhelyzetre hivatkozva az ügyészség tárgyalás nélküli, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárást kezdeményezett a bíróságnál. Csütörtökön tartják az előkészítő tárgyalást.

A Momentum elnöke korábban azt mondta, azért dobta el a füstgránátot,

mert nem tartotta törvényes és etikus fellépésnek a tüntetőkkel szemben a könnygáz bevetését,

 és ezzel a akcióval akarta jelezni a véleményét. 

A 2018 decemberi megmozdulásokkal összefüggésben 21 személy ellen emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. A tüntetőkkel szemben többek között padok felgyújtása, rendőrök megtámadása és szánkóborogatás miatt a indult eljárás.

Borítókép: Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetésen 2018. december 13-án. Fotó: Bődey János / Index

Forrás: Index.hu - Belföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek