Főoldal Koronavírus Egy új gyógyszer egy nap alatt megállítja a koronavírust

Egy új gyógyszer egy nap alatt megállítja a koronavírust

5 megtekintés

Az új koronavírus elleni vakcina véget vethet a világjárványnak, ám amíg a tömeges oltás nem áll rendelkezésre, létfontosságú a közösségi terjedés megállítása. Ez utóbbiban lehet kulcsszerepe az új MK-4482 / EIDD-2801 vagy más néven molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszernek, amely mindössze 24 óra alatt teljesen elnyomja a koronavírus terjedését –  írja a Házipatika a Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének tanulmánya alapján.

„Ez az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, ami gyorsan blokkolja a SARS-CoV-2 terjedését, tehát igazi áttörést hozhat” – magyarázták a kutatók a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent publikációban. A vírusellenes gyógyszert az atlantai Emory Egyetemen fejlesztette ki a Drug Innovation Ventures at Emory gyógyszerinnovációs vállalat (DRIVE), eredetileg az influenza kezelésére készült.

A gyógyszer még nem került forgalomba, jelenleg ugyanis még csak a klinikai vizsgálatok II/III. fázisában jár. A beszámoló szerint három különböző dózisban tesztelik SARS-CoV-2-vel fertőzött pácienseken öt napon át, napi két adagban.

Ha a kutatók várakozásai beigazolódnak, úgy a gyógyszer a vírus terjedésének gyors blokkolásával nemcsak meggátolja a majd, hogy a fertőzés súlyos Covid-19 megbetegedéssé alakuljon, de lerövidíti a fertőző fázist, és gyorsan megfékezheti a lokális járványgócok kialakulását.

Forrás: 24.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek