Főoldal Itthon Az év szavai: koronavírus, karantini, morzsaközösség

Az év szavai: koronavírus, karantini, morzsaközösség

2 megtekintés

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága ismertette, mik lettek Magyarországon az év szavai:

Az év szava: koronavírus. Egy víruscsalád fajainak gyűjtőneve. Nevét a koronára emlékeztető kitüremkedésekről kapta. 2020-ban mindent vitt a koronavírus. Szócsaládja is lett: koronavírus-fertőzés, -járvány, -napló, -para, -parti, -teszt. Több száz szó, kifejezés keletkezett, ezeket adja közre Veszelszki Ágnes Karanténszótára. További szavak: karantén, maszkoz (maszkot ölt, visel), szociális (udvariassági) védőtávolság, alapbetegség, online oktatás.

Az év antiszava a koronaszégyen. Ez a járvány őszi időszakában kialakult magatartásformát jelöli: a koronavírus-betegség eltitkolása abból a célból, hogy az illetőt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés, az angol corona-shaming tükörfordítása. Két további jelölt a vírustagadó és a banyatájm.

Az év ifjúsági szava a karantini. Ennek két jelentése is lehet: a karantén alatt fogyasztott martini alapú koktél, illetve a karantén alatti időszakban tizenéves fiatal.

Az év költői szava: a morzsaközösség. Ez a szórványközösség új, metaforikus neve, Irházi János cikke alapján:

A kommunizmus éveiben az erdélyi, partiumi, bánsági magyar értelmiségiek, szakemberek, kétkezi munkások jelentős részét arra kötelezték, hogy a Kárpátokon túl vállaljanak munkát. A magyar morzsaközösségek lassan beolvadnak a román többségbe.

Az összeállítást a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda készítette.

Forrás: Index.hu - Belföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek