Főoldal Gazdaság A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben is hatékonyan gazdálkodott

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben is hatékonyan gazdálkodott

3 megtekintés

Ahogy 2013 óta minden évben, 2019-ben is hatékonyan, eredményesen és sikeresen gazdálkodott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mondta Matolcsy György, az MNB elnöke a 2019-ről tartott beszámolójában, az Országgyűlés szerdai ülésén.

Kiemelte: ha a bank eleget tesz a törvényben rögzített feladatainak, akkor sikeresnek tekinthető.
Az MNB 2019-ben teljesítette törvényi mandátumát: megvédte az árstabilitást, biztosította a pénzügyi stabilitást és támogatta a kormány gazdaságpolitikáját – értékelt  a jegybankelnök.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2019. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

Kifejtette: az MNB fontos eredményt ért el azzal, hogy 3 százalék körüli szinten tartotta az éves átlagos inflációt. A mérsékelt, fenntartható infláció segíti a megtakarításokat, a beruházásokat, valamint a fenntartható gazdasági működést – vélte.

Közölte: folytatódott Magyarország felzárkózása Nyugat-Európához, jelentős folyamatos növekedés volt 2013 és 2019 között. A tavalyi év hét jó év lezárása volt, és a magyar gazdaság jól használta ki ezt az időszakot – mondta.

Matolcsy György hangsúlyozta: az MNB 2019-ben komoly eredményeket ért el és hatékony működésével hozzájárult Magyarország felzárkózásához. Ebben nagy szerepe volt stratégiai szövetségrendszerének: szövetséget kötött a kormánnyal és a bankrendszerrel – mutatott rá.

Kitért rá: 2020-ban mindazonáltal új korszak kezdődött, és sokkolja a magyar gazdaságot is, ami történik. Viszont a pénzügyi rendszerben nem lépett fel semmilyen zavar, ami az elmúlt évek sikeres politikájának köszönhető – vélekedett.

Azt mondta: annak ellenére, hogy “talpon maradtunk” és sikeresek a pénzügyi programok, 2020 drámai év, jelentős a gazdasági visszaesés. Az MNB szerint a következő szakasz lényegesen jobb lesz, a következő években 4-5 százalék közötti GDP-bővülés várható – magyarázta.

Hozzátette: az elmúlt évek sikere alapozza meg, hogy a mostani zuhanás után erős növekedési szakasz kezdődhet.”

A jegybankelnök megjegyezte: az MNB teljesíti feladatait, emellett pedig elindítja azokat a fordulatokat, amelyekben részt vehet, így hozzájárul a zöld és a digitális fordulathoz, továbbá a felsőoktatás minőségi fordulatához.

Forrás: Origo.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek