Főoldal Itthon A Fidesz elítéli a Kárpátalján élő magyarok ukrán hatóságok általi zaklatását

A Fidesz elítéli a Kárpátalján élő magyarok ukrán hatóságok általi zaklatását

5 megtekintés

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség ukrán hatóságok általi sorozatos, immár folyamatosnak tekinthető zaklatását.

A kormánypárt szerdán közölte, a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek.

“Felháborító, hogy a NATO-ba és az Európai Unióba igyekvő Ukrajna a 21. században is ilyen módszereket alkalmaz és így bánik egy területén élő békés nemzetiségi közösséggel” – hangsúlyozták.
Hozzátették, a hatóságok megfélemlítő akcióikon keresztül a kárpátaljai magyarokat az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések által is garantált jogaikban, a nemzeti identitásuk és kultúrájuk megélésében kívánják durván korlátozni.

A Fidesz felszólítja Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal és tegyen aktív lépéseket a helyzet javítása érdekében. Ezzel párhuzamosan Magyarország kormányát felkérjük, tegyen meg minden tőle telhetőt mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló események többé ne fordulhassanak elő” – áll a közleményben.

Forrás: Origo.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek