Főoldal Gazdaság Visszaesett az építőipari termelés

Visszaesett az építőipari termelés

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

2020 októberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,0, az egyéb építmények építésében 36,4, a speciális szaképítésben 3,2%-kal esett vissza a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 17,3%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,5%-kal. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10,0%-kal elmaradt a 2019. október végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 25,0%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 23,0%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

“Októberben az építőipar teljesítménye továbbra is érdemben elmaradt a korábbitól, bár a havi adatok folyamatosan kismértékű javulást mutatnak. A visszaeséshez a rendelésállomány csökkenése járul hozzá: a bizonytalan gazdasági és vírushelyzetben a vállalatok elhalasztják beruházásaikat, míg az önkormányzati és állami szereplőknél a forráshiány vezet ugyanehhez. Ez utóbbit támasztja alá az is, hogy az épületek építése sokkal kevésbé esett vissza, mint az egyéb építményeké” – közölte Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági elemzője.

“Az építőipar következő hónapokban mért teljesítményében még nem várható nagymértékű javulás, tekintettel arra, hogy a rendelésállomány tizedével alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Bíztató ugyanakkor az új rendelések volumenének érdemi növekedése, ami azt jelezheti, hogy amennyiben a folyamat folytatódik, 2021-ben az építőiparnak kedvezőbb éve lehet, mint 2020-ban volt. Ezt segítheti elő az új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetése és a lakásfelújítások támogatása” – vélekedett Regős.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek