Főoldal Befektetés Újabb felmérés mutatja, közel lehet egy tőzsdei korrekció

Újabb felmérés mutatja, közel lehet egy tőzsdei korrekció

5 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Bank of America Merrill Lynch december 4-10-e közt készített felmérést, amely 577 milliárd dollárnyi eszközt kezelő 217 menedzser válaszát rögzítette. Az ebben a hónapban megkérdezett alapkezelők készpénzszintje 2013 májusa óta nem látott szinteken áll. Más szóval, a porfóliókezelők alulsúlyozzák a készpénzt és részvényeket vásárolnak, hogy ne maradjanak ki az elmúlt hónapokban kialakult hatalmas emelkedésből. 

A portfóliók átlagos készpénzszintje 4 százalékon áll, amely kontraindikátorként működhet a Bank of America stratégái szerint. A cég kutatása azt mutatta, hogy ilyen alacsony készpénzállomány esetében az S&P 500 egy hónapos időtávon 3,2 százalék esést mutatott.

A bank elemzői szerint az alapkezelők abban a reményben vásárolnak, hogy a koronavírus vakcinák segítenek felélénkíteni a globális növekedést és a vállalati eredmények jelentősen javulhatnak 2021-ben.

Mindent összevetve a bank szakértői megjegyzik, ez volt az idei év legoptimistább alapkezelői felmérésük.

A Wall Street jelenleg extrémen optimista a világjárvány tombolása ellenére is, holott az esetleges újabb szigorítások és lezárások visszavethetik a gazdasági növekedést.

A három nagy amerikai részvényindex ebben a hónapban is folytatta az új történelmi csúcsok beállítását. Közben az elsődleges részvénykibocsátások is elképesztő árazásokat mutatnak, elég csak a Airbnb és Doordash kibocsátására gondolni. A piacok extrém optimizmusa jól látszik a Tesla árfolyamán is, a cég árfolyama csak ebben a hónapban közel 9 százalékkal került feljebb, míg az elmúlt 3 hónapban 53 százalékot emelkedett.

Ez a féktelen lendület kezd aggasztani néhány wall street-i veteránt, akik szerint közeledik egy egészséges korrekció.

Ez nem olyan dolog, hogy mindent eladsz, ami a tulajdonodban van, csak mert a piac 5-10 százalékkal lejjebb kerülhet. Véleményünk szerint a piacon az extrém optimizmus – szemben az egy hónappal ezelőtti állapottal – olyasmi, ami szünetet hozhat az emelkedésben.

– figyelmeztetett a Canaccord Geniuty Group vezető stratégája a Yahoo Finance Live-on.

Az S&P 500 tegnap 0,44 százalékkal csökkent, de így is közel van a közel 3700 pontos történelmi csúcsához.

Címlapkép: John Keeble/Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Befektetés rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek