Főoldal Itthon Újabb 35 milliárd forintos pályázat nyílik az élelmiszeriparnak

Újabb 35 milliárd forintos pályázat nyílik az élelmiszeriparnak

5 megtekintés

Beszállítófejlesztési program indul harmincötmilliárd forint értékben az élelmiszer-ipari vállalkozások számára – tájékoztatott róla az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László a szaktárca YouTube-csatornáján.

A politikus bemutatta a program céljait, például a Magyarországon működő élelmiszer.ipari vállalkozások beszállítóképességeinek fejlesztését, különösen a szükséges technológiaváltások és kapacitásbővítések támogatását, valamint azon minőségi elvárásoknak való megfelelés támogatását, amely ahhoz kell, hogy a magyar élelmiszer, a hazai agrárium terméke megfelelő minőségben, csomagolásban jusson el a magyar családok asztalára.

György László beszélt arról is az MTI tudósítása szerint, hogy

a beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti dotációra.

A nagyvállalatok csak beszállítóként részesülhetnek támogatásban. Ugyanakkor a 35-50 százalék közötti támogatásintenzitás mellett megítélt összegeket akár 100 százalékos előlegként is lehívhatják a vállalkozások. 

A projektek megvalósítási időtartama a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében legfeljebb 12 hónap, kutatás-fejlesztési projekteknél 24 hónap, nagyvállalatok nagy beruházásai esetén pedig legfeljebb 24 hónap.

Az államtitkár szerint a program keretében kétféle lehetőség közül választhatnak a pályázók.  Egyrészt kiírnak egy beszállítófejlesztési támogatási programot a magyar élelmiszer-ipari vállalkozások számára, amelyen az adott kereskedelmi lánccal közös pályázat keretében piacteremtés, üzleti együttműködés szándékát egy együttműködési megállapodásban rögzítve jelentkezhetnek támogatási forrásért. Tehát,

az élelmiszer-ipari vállalkozás a vevőjével együtt, legtöbb esetben a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokkal folyamodhat támogatásért.

Másrészt egy általános támogatási konstrukciót írnak ki azon hazai kkv-k számára, amelyeknek külpiacra lépési lehetőségei célzott fejlesztésekkel támogathatók. A támogatható tevékenységek között szerepel: új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, információs technológia fejlesztése, gyártási licenc, know-how beszerzések, immateriális javak beszerzése, ingatlan- és infrastruktúraberuházás, telephely-fejlesztés, tanácsadási szolgáltatások igénybevétele, képzés igénybevétele, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása – részletezte.

A pályázási folyamatnak több lépése van: a koordinátorok, azaz a kiskereskedelmi láncok, a közétkeztetők, a külföldi nagy vevők kedden 15 órától tudnak regisztrálni az elip.ifka.hu oldalon 2021. február 28-ig, a beszállítók jelentkezését 2021. január 11. és február 28. között várják. A pályázás részletei és lépései megtalálhatók az elip.ifka.hu oldalon – fűzte hozzá György László.

A koronavírus-járvány, amely a gazdaság számos ágazatát jelentős mértékű kihívásokkal szembesíti, rávilágított arra, hogy a magyar élelmiszer-ellátás kérdése stratégiai jelentőségű Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint, aki ezért is fontosnak tartja, hogy a további fejlődés lehetőségét megteremtsék. 

Eddig 26 élelmiszeripari vállalat több mint 100 millió forint értékű adományt ajánlott fel.

Forrás: Index.hu - Belföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek