Főoldal Gazdaság Tovább hízott az Orbán-kormány gigantikus tartaléka – Mihez kezdenek ennyi pénzzel?

Tovább hízott az Orbán-kormány gigantikus tartaléka – Mihez kezdenek ennyi pénzzel?

1 megtekintés

Tovább emelkedett a sosem látott tartalék

November végére 3388,5 milliárd forintra emelkedett a jegybanknál vezetett kincstári egységes számla egyenlege – derül ki az MNB legfrissebb adataiból. Ez októberhez képest majdnem 500 milliárd forintos növekedést jelent, egy évvel ezelőtt pedig mintegy 1700 milliárd forinttal volt kisebb a likvid kormányzati tartalék a jelenleginél.

Mindez úgy jött össze, hogy egy hónap alatt a forintbetétek állománya majdnem 200 milliárd forinttal csökkent, a devizabetéteké viszont közel 700 milliárddal emelkedett. Ez az ellentétes tendencia két dolognak köszönhető:

  • Novemberben majdnem 700 milliárd forint hiány halmozott fel a költségvetés, ennek finanszírozásához volt szükség a forintbetétekre.
  • Másrészt viszont az ÁKK 2,5 milliárd euró értékben adott el eurókötvényeket, ez jelent meg a devizabetétek jelentős emelkedésében. A teljes összeg ennél magasabb volt, mintegy 900 milliárd forint, de annak egy részét forintra válhatta az állam.

A novemberi deficittel együtt egyébként az év eleje óta megközelíti a 3300 milliárd forintot a költségvetés hiánya, ez a teljes előirányzat több mint 90 százaléka.

Soha nem volt még ennyi tartaléka a magyar kormánynak

  • Honnan van ennyi pénzünk?
  • Az idén jobban emelkedhet az adósság
  • 2021 sokkal könnyebb lehet

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek