Főoldal Koronavírus Több a halott, a temetések visszafogottabbak

Több a halott, a temetések visszafogottabbak

6 megtekintés

A nagyobb városokban többet kell várni a temetésre, hiába rövidítik le a szertartást.

A Népszava szerint az utóbbi időben nőtt a nyomás a temetkezési vállalatokon és a krematóriumokon. A lap idézi a KSH utolsó elérhető heti adatát, amely szerint november 9-e és 15-e közt 3642-en haltak meg, másfélszer annyian, mint az előző öt év hasonló időszakában.

A Magyarországi Krematóriumok Országos Szövetségének elnöke,  Tóth Zoltán azt mondta, a koronavírus-járvány kezdete óta már vidéken is egyre több család választja az urnás temetést, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Vas megyében az átlagosnál is több a hamvasztás.

A legtöbb krematórium már csak előre egyeztetett időpontban fogadja a holttesteket, hogy azonnal megkezdhessék a hamvasztást. (A koronavírusban elhunytak holttestét a hamvasztásig hűteni kell, őket nyitott koporsóban tilos felravatalozni.) Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) szerint egyébként a koporsós temetés a pandémia óta még inkább háttérbe szorult.

A nagyobb városokban többet kell várni a temetésre is, mert napi 6-7 temetésnél többet nem tudnak vállalni, hiába rövidítik le a szertartást. Az OTEI pontos adattal nem tudott szolgálni, de jelezte, a vírus az ország több pontján megjelent a temetkezési szolgáltatók dolgozói körében is.

Bár Népszavának többen panaszkodtak, hogy a temetkezési cégek  a veszélyhelyzet első kihirdetése óta árat emeltek, ezt cáfolják. A terület országos szervezetei szerint a védő- és fertőtlenítő eszközök, a fertőzésben elhunytak kötelező elkülönített szállítása a cégeknek  többletkiadást jelent, de ezt nem terhelik a családokra.

Forrás: 24.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek