Főoldal Technika és Tudomány Szinte épen fennmaradt, fosszilizálódott fát találtak Görögországban

Szinte épen fennmaradt, fosszilizálódott fát találtak Görögországban

3 megtekintés

Egy csaknem teljes egészében fennmaradt, fosszilizálódott fát találtak görög régészek egy Leszbosz-szigetén folyó ásatáson.

A feltárást irányító leszboszi Természettudományi Múzeum arról számolt be, hogy a megkövült fának szinte sértetlenül még az ágai és gyökerei is megmaradtak – írta a greekcitytimes.com görög hírportál.

A régészek elmondták, hogy a megkövesedett fára a Kalloni-Szigri út mellett folyó ásatáson bukkantak. Hangsúlyozták, hogy az ásatások 25 évvel ezelőtti kezdete óta ez az első ilyen lelet.

Fosszilizálódott faForrás: grrekcitytimes.com

A fatörzset, az ágakat és a gyökérzetet finomszemcsés vulkanikus takaróréteg borította be, ez tartotta egyben és őrizte meg – magyarázta Nikosz Zourosz, a múzeum igazgatója.

A múzeum a sziget egyik kulturális attrakciója. Az intézmény kutatja és tanulmányozza a Leszboszon feltárt 20 millió éves fosszilis erdőt, és gondoskodik a leletek megőrzéséről.

A múzeum alapító tagja az Európai Geoparkok Hálózatának, és tagja az UNESCO Globális Geopark Hálózatának.

Forrás: Origo.hu - Tudomány rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek