Főoldal Itthon Száznegyven éve nem volt ilyen meleg a november

Száznegyven éve nem volt ilyen meleg a november

5 megtekintés

Az idei volt a második legmelegebb november a Földön a mérések dokumentálása, 1880 óta – közölte hétfőn az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A szárazföld és az óceánok felszín fölött mért kombinált globális átlaghőmérséklete 2020 novemberében 0,97 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század 12,9 Celsius-fokos átlagát. A NOAA megállapítása szerint

ez volt a második legmelegebb november a mérések nyilvántartása óta.

A rekordot 2015 novemberében mérték, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál.

A tíz legmelegebb novembert 2004 óta mérték, az öt legmelegebb tizenegyedik hónapot pedig 2013 óta jegyezték fel.

Az idei november egyúttal a 44. az egymást követő novemberek és a 431. az egymást követő hónapok sorában, amelyeknek a hőmérséklete – legalábbis nominálisan – meghaladta a 20. századi átlagot.

A NOAA jelentése szerint rekordmeleg novemberi hőmérsékleteket észleltek minden kontinens egyes részein és minden nagy óceán egyes térségeiben. A legkiugróbb adatok Alaszka nyugati és északi részéről, Észak-Európából, Észak-Ázsiából, Ausztráliából, Dél-Amerika egyes területeiről, a Csendes-óceán északi részéről, a Bering-tengerről és az Antarktisz egyes nyugati részeiről érkeztek.

A hivatal jelentése szerint az Antarktisz egyes nyugati területein a hőmérséklet legalább 3 fokkal haladta meg az átlagot novemberben.

Forrás: Index.hu - Belföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek