Főoldal Külföld Orban kavarása miatt akadtak el a tárgyalások

Orban kavarása miatt akadtak el a tárgyalások

4 megtekintés

A hétvégén indult koalíciós egyeztetések megfeneklőben vannak Romániában, miután a román média értesülései szerint mégiscsak kormányfői ambíciókat dédelget a meglehetősen rossz választási eredmények miatt lemondott Ludovic Orban volt miniszterelnök – írta az MTI. Az USR-PLUS ugyanis nem egyezett bele, hogy a miniszterelnöki tisztségről a választások után lemondott Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is Florin Citu jelenlegi pénzügyminiszter személyében.

A Tranindex.ro szerint a képviselőházi elnöki pozíció lényegében arra adott volna lehetőséget Orbannak, hogy az, megtartva pártelnöki pozícióját is, lényegében ellenőrizhetné a leendő kormány tevékenységét, és Liviu Dragneához (PSD) hasonlóan a háttérből irányítson. Annak fényében várható volt az ötlet elutasítása, hogy az USR-PLUS is kinézte ezt a pozíciót Dan Barna USR-elnök számára.

Az újabb javaslatot mindenesetre a román média úgy értelmezte, hogy az USR-PLUS jelöltje lehetne a képviselőház, az RMDSZ-é pedig a szenátus elnöke, de még egyik párt sem foglalt állást az ügyben.

Ludovic Orban azt követően jelentette be múlt héten lemondását, hogy az egy éve kisebbségben kormányzó PNL a várakozásokon alul teljesített a december 6-i parlamenti választásokon és alulmaradt legfőbb riválisával, az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben. A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint Orbannak sosem volt túl jó viszonya a PNL éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal, és most valójában az államfő látta elérkezettnek az időt félreállítására.

A román sajtó értékelése szerint egyébként a PNL már az Orbanhoz közel álló Citu miniszterelnöki jelöltségével is szembement Iohannis elképzelésével, aki az ügyvezető miniszterelnök Nicolae Ciuca védelmi minisztert, volt vezérkari főnököt látta volna szívesebben a PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíciós kormány élén. Utóbbit azonban többek között az RMDSZ sem tartotta szerencsés választásnak, mondván ne egy katona vezesse az országot. 

Miután az USR-PLUS nem ment bele abba, hogy a PNL a legfontosabb három tisztség közül kettőt is megszerezzen magának, elakadtak a kormányalakítási tárgyalások.

Orban kedden tájékoztatta visszatérési elképzeléséről leendő koalíciós partnereit, de az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői is gondolkodási időt kértek, annál is inkább, hogy Orban múlt heti lemondatásának hátterében nemcsak a PNL választási kudarca állt, hanem az is, hogy az USR-PLUS már a választási kampányban jelezte: nem szívesen látná Orbant egy koalíciós kormány élén.

Ludovic Orban visszatérése ugyan helyreállítaná az USR-PLUS és az RMDSZ által szorgalmazott egyensúlyt a koalícióban, de a PNL amúgy is megtépázott hitele tovább romlana, és Orbannak feltehetően párton belüli ellenlábasaival is nehéz lesz elfogadtatnia azt, hogy hiba volt a fejét követelni, és csak ő jelent megoldást a lemondásával előidézett problémára.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek