Főoldal Technika és Tudomány Nem csak a játékosok, a csalók is nagyon várták a Cyberpunk 2077-et

Nem csak a játékosok, a csalók is nagyon várták a Cyberpunk 2077-et

3 megtekintés

A Kaspersky már hónapokkal a Cyberpunk 2077 debütálása előtt sok ezernyi támadási kísérletet azonosított, melyekkel a nagyon várt videojáték rajongóit igyekeztek becserkészni a kiberbűnözők.

A játékosok mellett a hackerek figyelmét is felkeltette a nagyon várt Cyberpunk 2077, a szakemberek ugyanis több olyan helyzetet is azonosítottak, melyek célja a tisztességes felhasználók megtévesztése volt.

A Kaspersky szerint a jelenség már hónapokkal a játék múlt csütörtöki megjelenése előtt érzékelhető volt: a január és november közötti időszakban több mint 3300 olyan próbálkozást észleltek a kiberbiztonsági cég emberei, melyek a felhasználók megfertőzésére irányultak. Ezek a próbálkozások ráadásul nem egy-egy országban lettek jól beazonosíthatók, világszerte tapasztalták őket.

A támadási kísérletek során a játékosokat a szoftverre nagyon hasonlító kiadással próbálták átvágni.

Az észlelt fenyegetéseket elemezve a Kaspersky több olyan weboldalt is talált, amely a Cyberpunk 2077 letöltésére adott “lehetőséget” – de jóval a hivatalos premier előtt. A portálok nagyon hasonlítottak az igazira, azokról viszont semmilyen fájlt nem lehetett letölteni az előzetes felmérés kitöltése nélkül. Ehhez azonban a játékosnak adatokat kellett magáról szolgáltatnia, többek közt telefonszámot és például e-mail címet.

Az oldal ezután minden esetben azt ígérte, hogy a játékos megkapja a telepítéshez szükséges licenszet (kulcsot), ám ez később sem történt meg. Ehelyett egy újabb képernyő jelent meg, arra figyelmeztetve, hogy a program indításához szükséges kódfájl (DLL) nem található meg a gépen, de a felmérés újbóli kitöltésével majd ez is meglesz – természetesen ez is átverés volt.

“A játékosok közössége már sok éve vár erre a játékra, és most, a megjelenésekor a csalók azt remélik, hogy értékes információkat szedhetnek ki az áldozatokból, akik már alig várják, hogy végre játszhassanak a játékkal” – figyelmeztetett Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

A kiberbiztonsági cég ajánlásai szerint a felhasználók a következőképpen kerülhetik el, hogy csalás áldozatául essenek:

  • Fogadjanak kétkedéssel minden hírt vagy rendkívül kedvező ajánlatot és promóciót. Ha ugyanis valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nagy valószínűséggel hamis.
  • Videojátékokat csakis felelőséggel szabad vásárolni. A játék letöltése előtt tanácsos ellenőrizni a forgalmazót magát is.
  • A szenzitív adatokat pedig csak megbízható oldalnak szabad megadni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek