Főoldal Gazdaság Most a 35 milliárdot sem érte el az MNB vásárlása

Most a 35 milliárdot sem érte el az MNB vásárlása

0 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az MNB kedden ismét négy kötvénysorozat esetében hirdetett meg aukciót. A 2031/A esetében a benyújtott 31,7 milliárdnyi ajánlatot teljes egészében elfogadta a jegybank. A súlyozott átlaghozam 2,14% volt, ami 10 bázisponttal alacsonyabb volt az egy héttel ezelőttinél.

A 2033/A sorozat esetében szintén teljes egészében elfogadta a jegybank a bankok által benyújtott 1,1 milliárd forintnyi ajánlatot, a súlyozott átlaghozam 17 bázispontot esett. A 2038/A kötvényből 7,9 milliárdot adtak volna el a bankok az MNB-nek, ebből 1 milliárdot fogadtak el. A 2,27%-os átlaghozam 7 bázispontos csökkenést jelentett. A leghosszabb, 2041-es papírnál a 2,9 milliárdos kínálatból 1 milliárdot fogadott el a jegybank 2,47%-os átlaghozam mellett, ami 8 bázispontos csökkenést jelentett.

A mai aukcióval és a múlt heti másodpiaci vételekkel együtt már 950 milliárd forint felett jár a teljes eszközvásárlás, melynek keretét novemberben emelte meg 1000-ről 2000 milliárd forintra a jegybank.

Az MNB legnagyobb problémája továbbra is az, hogy a legtöbb kötvénysorozat esetében közeleg az 50%-os limit elérése, ez a 2031/A-nál fenyeget leginkább, ott gyakorlatilag elérte a jegybank ezt a határt.

Fontos, hogy a jegybank hétfőn bejelentette: december utolsó két hetében nem tart kötvényvásárlási aukciót, vagyis a folyamatos kibocsátásokkal ez az arány csökkenni fog.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek