Főoldal Gazdaság Mesterséges intelligencia segíti a napenergia térnyerését – Magyarország komoly lemaradásban

Mesterséges intelligencia segíti a napenergia térnyerését – Magyarország komoly lemaradásban

5 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Folyamatosan bővül a magyarországi telepített naperőmű kapacitás és már meghaladja a 2000 megawattot is, a munka azonban nem ér véget a telepítéssel; az üzemeltetőknek az úgynevezett menetrendezés keretében folyamatosan előre kell jelezniük az erőművek várható termelését, de az optimális termelés fenntartása is jókora kihívást jelent számukra.

Ma már számos olyan technológia látszik a horizonton vagy már rendelkezésre is áll, amelyek segíthetnek a feladat megoldásában, ezek költsége pedig a napelemes rendszerek elemeinek árához hasonlóan idővel szintén csökkennek. Ahogy tehát a technológia folyamatosan fejlődik, a napenergia-termelők a létesítmény fenntartását is egyre hatékonyabban végezhetik. Ilyen megoldásokat kínálnak például a drónok, a különféle kamerák, a mesterséges intelligencia és az 5G hálózatok, amelyek lehetséges szerepét a Solar Power World cikke nyomán tekintjük át.

Drónok

A drónok használata a napelemparkok állapotának ellenőrzésében gyorsan teret nyert az elmúlt években. A panelek hagyományos módszerrel, vagyis gyalog, kézikamerával történő értékelése meglehetősen időigényes és akár veszélyes munka is lehet, ráadásul az emberi tényező szerepe miatt a hiba kockázata nem elhanyagolható. A félig autonóm drónok ugyanezt a munkát képesek elvégezni, miközben jelentős előnyöket kínálnak a tradicionális metódushoz képest, így például:

  • Hatékonyságnövelés: A drónok egyetlen repüléssel nagy területeken képesek dokumentálni az esetleges anomáliákat, így a modulok, cellák és diódák meghibásodásait is azonosíthatják, ami alapján aztán a mérnökök meghatározhatják és javíthatják a problémát.
  • Pontosabb adatok: Miután az adatgyűjtést végző drón GPS koordináták vagy térképészeti szoftverek alapján végzi tevékenységét, a helymeghatározással kapcsolatos hibázás lehetősége minimális.
  • Praktikusabb információátvitel: A drónok közvetlenül továbbíthatják az általuk gyűjtött információt akár okostelefonos alkalmazásra, akár a napelempark helyszínén működő számítógépekre.

Képalkotási technológiák

Míg a korai dróntechnológia manuális irányítással működött, és vagy hőkamerával vagy a látható fényt rögzíteni képes (RGB) kamerával látták el, addig ma már mindkét megoldás akár egyszerre is alkalmazható. A termikus képalkotás képes azonosítani olyan problémákat, mint az árnyékolás, szennyeződés vagy meghibásodott diódák által okozott forró pontok, az RGB kamera pedig láthatóvá teszi, hogy pontosan mi is történik a naperőmű területén az ellenőrzés idején. Ez utóbbi segíthet azonosítani egyebek mellett a napelemfarmot védő kerítés sérült pontjait vagy azokat a területeket, ahol az erózió vagy a növényzet okozhat gondot.

Mesterséges intelligencia

Ha a drónokat a mesterséges intelligenciával kombinálva alkalmazzák, további lehetőségek nyílnak meg. A mesterséges intelligencia például képes lehet a két említett képalkotási mód alapján pontosabb, összehangolt adatok szolgáltatásra, illetve az ezek alapján végzett számítások révén felülvizsgálni az információkat, teljesebb képet nyújtva a rendszerről.

Mindemellett a mesterséges intelligencia problémák előrejelzésére is használható lehet, az adatokból származó kontextuális információk felhasználásával. Például az algoritmusok megtaníthatók arra is, hogy felmérjék a földfelszín napelemek körüli állapotát, majd amikor ebben eltérést tapasztalnak, jelezhetik a kezdeti eróziót – jóval hamarabb módot adva az intézkedésre, mint ami egyébként lehetséges lenne.

5G

Ahogy a naperőmű kapacitás bővül, ezzel együtt erősödik az igény a megelőző karbantartásra. A drónok alkalmazásával kialakítható egy olyan szolgáltatási modell, amelyben a drónok autónom rajokban gyűjtik és továbbítják az adatokat, ez azonban csak a gyors adatátvitelt lehetővé tevő 5G hálózati architektúrával megvalósítható. Miután ezek a hálózatok akár százszor is gyorsabbak lehetnek mint a 4G, alkalmazásukkal lehetségessé válik az adatok folyamatos nyomon követése és a hardverről történő feltöltése a felhőbe, ahol elemzés céljára már gyorsan hozzáférhetők. A naperőmű karbantartási munkálatai így gyakorlatilag folyamatossá tehetők, ami magába foglalhatja

  • az infrastruktúra rendszeres felmérését a megfelelő működés biztosítása érdekében;
  • a biztonsági felügyeletet és ellenőrzéseket;
  • a napi meteorológiai felméréseket;
  • a növényzetre vonatkozó adatkészlet létrehozását, ezáltal lehetővé téve a kapcsolódó teendők tervezhetőbbé válását.

A drónok autonóm navigációjához egy olyan rendszerre van szükség, amely érzékeli a környezetét, valamint gyorsan és rendkívül intelligens módon képes reagálni. Az 5G hálózatok ezt lehetővé teszik, így a drón szinte késleltetés nélkül reagálhat akár a környezet változásaira is, félig autonómból gyakorlatilag teljesen önvezetővé válva.

Nem érdemes spórolni az üzemeltetésen

Sajnos a hazai piac komoly lemaradásban van e téren – mondta el a Portfolio érdeklődésére Pusztai Tamás, a REG Zrt., Magyarország egyik legnagyobb napelempark-üzemeltetőjének vezérigazgatója. Az üzemeltetés sok esetben szinte felesleges munkának, kidobott pénznek tűnik a tulajdonosok részéről. Ez olyan szempontból érhető is, hogy ha nincs komoly probléma az erőművel, akkor az üzemeltető gyakorlatilag láthatatlan. Viszont megfelelő felügyelet és karbantartás nélkül jelentős bevételkieséssel kell számolni. Nem véletlen, hogy a finanszírozó bankok előírják az üzemeltetési szerződéseket – hívja fel a figyelmet a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar csoporthoz tartozó társaság vezetője.

Pusztai Tamás szerint az is problémát jelent, hogy nincs megfelelően szabályozva, hogy ki üzemeltethet erőművet. Bár vannak szabvány előírások, melyeket lehetne erre is érvényesíteni, a gyakorlati tapasztalat az, hogy

aki látott már napelemet, az úgy gondolja, egy erőművet is tud üzemeltetni; ez a környezet nem segíti az innovatív technológiák terjedését.

Itthon elsősorban a mesterséges intelligenciával történő menetrendezés terjedt el. A REG Zrt. rendelkezik olyan saját fejlesztésű szoftverrel, mely a bejövő adatokat elemezve nemcsak a termelés előrejelzést, menetrendezést szolgálja ki, de támogatja az üzemeltetést, monitoringot végző kollégák munkáját is. Az 5G technológia elterjedésével pedig rendkívül felgyorsul az információáramlás, így egyre több adatot és pontosabb valós idejű képet tudunk majd az erőművekről kapni.

A szóban forgó technológiák csökkentik a szükséges képzett szakemberszámot, így hosszabb távon képesek költségcsökkenést is okozni. A szektorra jellemző hosszú távú szerződések miatt alkalmazásuk a tulajdonosoknak és az üzemeltetőknek is előnyökkel jár. Pusztai Tamás ugyanakkor hangsúlyozza: mivel a legtöbb esetben a tulajdonosok nem rendelkeznek a megfelelő szakmai tudással, jogosultsággal és tapasztalattal, ezért ezeket a technológiákat a megfelelő szaktudással, referenciával rendelkező szolgáltatóknak kell alkalmazniuk.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek