Főoldal Technika és Tudomány Megszűnik az ingyenes UPC-wifi a Vodafone-nál, lekapcsolnak öt másik szolgáltatást is

Megszűnik az ingyenes UPC-wifi a Vodafone-nál, lekapcsolnak öt másik szolgáltatást is

4 megtekintés

Hat szolgáltatására jelentett be termékkivezetést a Vodafone Magyarország. Nem lesz mobilos hangposta, elérhetetlenné válnak a UPC-s e-mailek is.

A UPC hat éve indította el a Wi-Free nevű közösségi wifit. Ennek lényege az volt, hogy aki vállalta, hogy saját otthoni routerén bekapcsolva tartja a szolgáltatást – így biztosítva a környéken járóknak egy, a saját csatornától biztonságosan elkülönített, ingyenes wifi-lehetőséget –, az országszerte, sőt Európában minden hasonló wifi hotspotot ingyen használhat. Ez már csak 2021. január 31-ig lesz így, a vezetékes internethálózatra épülő szolgáltatás azt követően nem lesz elérhető. Helyette a Vodafone korlátlan mobilnetet tartalmazó tarifáit ajánlja ügyfelei figyelmébe.

Wapsuwap

Ha már mobilinternet: szinte hihetetlen, de a Vodafone-nál a mai napig elérhető a WAP. Ezt 2021. január 20-án kapcsolja le a cég. Aki soha nem hallott még róla, vagy már csak halvány emlékei vannak, az ne magát okolja. A pici mobilképernyőkre kitalált, a túlnyomóan szöveges tartalom mellett esetleg apró képi elemeket felvonultató Wireless Application Protocol (WAP) a vezeték nélküli adatátvitel egy nyílt nemzetközi szabványa, amely a 2000-es években volt népszerű.

A WAP volt az, amelyből kiindulva az akkori Index-főszerkesztő Uj Péter a technológiai elemzőket lenéző hangnemben ostorozva azt jósolta: sosem fogunk a telefonunkon internetezni vagy filmeket nézni, ezeknek semmi értelme.

Aztán jött Steve Jobs, aki az eltunyuló Nokia után újraértelmezte az okostelefonok fogalmát, majd jöttek az androidos készülékek – a modern mobilos böngészők pedig elkezdtek hasonlóan gazdag weboldalakat mutatni, mint amiket a számítógépek böngészőjén megszokhattunk. A mobilinternet-hozzáférés terjedésével a WAP technológiát egyre kevesebben használják, ezért megszüntetése mellett a technológia fejlődése és a Vodafone termékpalettájának egyszerűsítése miatt döntöttünk – olvasható a vállalat tájékoztatójában.

Nincs többé hangposta

Hasonló indokkal szünteti meg az operátor a Hangposta szolgáltatást: a Vodafone ügyfeleit hívók nem hagyhatnak majd üzenetet, ha a hívott fél valamiért nem elérhető. A szolgáltatás a lakossági és kisvállalati ügyfélkörben is lekapcsolja a Hangpostát, helyette a Hívásértesítő igénybevételét javasolja. Aki bekapcsolja, az a nem fogadott hívásairól SMS-ben kap értesítést olyan esetekben, amikor készüléke a híváskísérlet időpontjában nem elérhető (pl. ki van kapcsolva, vagy hálózati lefedettségi probléma áll fenn), illetve foglalt. Az értesítő SMS tartalmazza a hívás időpontját, illetve többszöri hívás esetén az utolsó próbálkozás időpontját és azt, hogy hányszor próbálkozott a hívó.

A Hívásértesítő szolgáltatás minden előfizető számára ingyenes. Díjmentesen ki- és bekapcsolható SMS-ben a „HE” kóddal, illetve igényelhető a Vodafone szokásos (személyes, telefonos és online) ügyfélszolgálati csatornáin is.

Vége a vodás levelezésnek

A UPC Webmail és az ehhez kapcsolódó e-mail szolgáltatás technikai támogatása 2021. március 1-jén szűnik meg. Ekkor az az összes @upcmail.hu, valamint az ehhez tartozó másodlagos e-mail-fiók is elérhetetlenné válik. Szintén megszűnik, de már 2021. február 20-án a Vodamail, ennek értelmében a @vodamail.hu címek másnaptól nem lesznek sem címezhetők, sem elérhetők.

Akinek nincs másik online levelezési címe, annak a Vodafone a számos ingyenesen elérhető szolgáltatás valamelyikének igénybevételét javasolja. Ezek közül a legnépszerűbb és legjobb, magyar felülettel is elérhető opciók: a Google-féle Gmail és a Microsoft által biztosított Outlook (ez nem csak a jól ismert program neve, hanem a levelezőrendszeré is).

Videotelefon másképp

A Vodafone Magyarország 2021. január 20-ától nem biztosítja a Videotelefon nevű szolgáltatását. Ne aggódjon, videotelefonálni ezután is tud majd, és vélhetően pontosan ugyanúgy, mint eddig. A vállalat ugyanis éppen azért vezeti ki ezt a szolgáltatást, mert már évek óta mindenki Skype-on, Facebook Messengeren, Viberen, vagy a hasonló rendszerek valamelyikén intézi videós beszélgetéseit, a Vodafone Videotelefon megoldást nemhogy kevesen használják, már kevesen is ismerik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek