Főoldal Technika és Tudomány Meglepő lények rejtőznek a bolíviai ködös „felhőerdőben”

Meglepő lények rejtőznek a bolíviai ködös „felhőerdőben”

4 megtekintés

A bolíviai Andok hegyvonulatának lábainál elterülő, ködbe burkolózó “felhőerdőben” húsz olyan új fajt fedeztek fel a kutatók, amelyek a tudomány számára eddig ismeretlenek voltak. Mellettük számos állatot és növényt úgymond újra megtaláltak: ezeket az élőlényeket évek, évtizedek, sőt egyes esetekben több mint egy évszázad óta nem látták.

Igazi menedékhely egyes fajok számára

Nagyszabású tudományos expedíciót indítottak a tudósok a bolíviai Cordillera Real hegylánc körülbelül háromezer méteres tengerszint feletti magasságában fekvő Zongó-völgybe, ahol számos meglepetés várt rájuk. Több mint 1200 különleges fára bukkantak, amelyek közül 770-et még soha korábban nem láttak a világ ezen részén.

A Zongo-völgy különleges biológiai ökoszisztémának ad otthontForrás: Trond Larsen

Ezek a felfedezések egy 14 napos intenzív terepmunka eredményei: a fák ráadásul a Zongo zord terepén, a ködös felhőerdőkben, de a lépcsőzetes vízesésekben is elterjedtek – mondta Trond Larsen, a Conservation International biológusa, a szervezet gyorsértékelő programjának (RAP) vezetője a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki a bolíviai és a nemzetközi intézmények közel húsz kutatóját tömöríőt expedíciót vezette. – Ez a terület olyan kétéltűek, hüllők, lepkék és növények biztonságos menedékévé vált, amelyeket a Földön sehol máshol nem láthatunk.

A Chironius scurrulus, az egyik újonnan felfedezett kígyófajForrás: Trond Larsen

Hozzátette: a völgy belsejében található élet sokszínűsége mellett figyelemre méltó, hogy ez a rejtett természeti menedékhely mennyire közel fekszik az emberi közösségekhez,

például La Pazhoz, amely az ország fővárosa is. Larsen szerint egy olyan, nyüzsgő városi központot kell elképzelnünk, amely tele van emberekkel és mindössze 50 kilométerre fekszik egy érintetlen, biológiai sokféleséggel telített völgytől.
Ez a fajta emberi közelség negatív nyomást gyakorol a természetes ökoszisztémákra, ahol a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági célú talajirtás jelenti, amely a természetes élőhelyeket sújtja, és veszélyeztetheti a völgyben élő fajokat – magyarázta a biológus, aki ennek megakadályozása érdekében a Conservation International csapatával együtt, mind La Paz, mind a vidéki közösségekkel együttműködve közzétette expedíciójuk eredményeit, amely egy átfogó biológiai értékelés a völgy biológiai sokféleségéről.

Korábban még soha nem dokumentálták

Közös céljuk egy fenntartható megközelítés kialakítása a “felhőerdő” kezelésében, amely Bolívia valamennyi életformájának előnyös: az embereknek és a természetnek is. Az átfogó értékelésben helyet kapott néhány csodálatos állat- és növényfaj, amelyek közül sokakat korábban még soha nem dokumentáltak a tudósok. Ezek közül talán az egyik leginkább figyelemreméltó a mindössze 10 milliméter hosszú liliputi béka (Noblella sp. Nov.), amely az Andok legkisebb kétéltűje lehet.

A mindössze 10 milliméteres liliputi béka (Noblella sp. Nov.)Forrás: Trond Larsen

A kutatók felfedeztek egy új, mérgező viperafajt is, az úgynevezett hegyi fer-de-lance-t (Bothrops monsignifer) és a karcsú külsejű bolíviai zászlós kígyót (Eutrachelophis sp. Nov.), amely az ország nemzeti színeiben, pirosban, sárgában és zöldben tündököl. Ezenkívül a csapat

négy új pillangófajt, négy új orchideafajt és egy bambuszfajtát azonosított, amelyet korábban tudományosan még nem dokumentáltak.

A Zongo-völgyben számos olyan állatot és növényt fedeztek fel újra, amelyeket nagyon sokáig nem láttak a szakemberek.

Több kígyófajt is felfedeztek a kutatókForrás: Trond Larsen

Az egyik legizgalmasabb élményünk az Oreobates zongoens, egy „ördögszemű” béka újrafelfedezése volt, amelyet a tudomány eddig csak egyszer észlelt és azt hittük, hogy a faj kihalt – magyarázta Eduardo Forno, a Conservation International-Bolivia természetvédelmi biológusa. – Olyan pillangót, az Euptychoides fida-t is azonosítottunk, amelyet közel egy évszázada nem láttunk.

Az állatfajok mellett a csapat az értékelés során csaknem 750 növényfajt is talált, amelyek közül legalább 13 ismeretlen, valamint két olyan növényt, amelyeket a tudósok több mint 100 éve nem láttak.

A teljes jelentés elérhető a Conservation International weboldalán.

Forrás: Origo.hu - Tudomány rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek