Főoldal Külföld Megbüntette Amerika Törökországot az orosz rakétarendszerük miatt

Megbüntette Amerika Törökországot az orosz rakétarendszerük miatt

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Régóta lehetett számítani arra, hogy Amerika meg fogja büntetni az Erdogan-kormányt, amiért 2017-ben 2,5 milliárd dollárért Sz-400-asokat vásároltak Oroszországtól. A beszerzés hírére 2019-ben kidobták a törököket az F-35-ös programból, most pedig a Trump-kormány aktívan szankcionálta is az országot.

A mostani szankciók jegyében Amerika felfüggesztette a török haderő fejlesztéséért felelős ügynökség, a Védelmi Ipari Elnökséggel meglévő export-együttműködéseit és engedélyeit és beutazási tilalommal sújtotta a szervezet vezetőjét, Ismail Demirt és több magas beosztású tisztségviselőt is.

A szankciók ebben a formában csak enyhén szigorúbbak, mint amire számítani lehetett és mivel célzottak, a török gazdaság egészét aligha érintik majd:

Az Egyesült Államok fontos stratégiai szövetségesének nevezte Törökországot, viszont azt is közölték, hogy az Sz-400-asok üzembe helyezése elfogadhatatlan.

Az Egyesült Államok korábban felkínálta a törököknek a Patriot rakétarendszereit megvételre, de Törökország nem élt a lehetőséggel, mert Amerika nem volt hajlandó átadni nekik a fegyverrendszerek teljes technológiai hátteréről szóló dokumentációkat.

Címlapkép: Sz-400-as egy moszkvai parádén. Fotó: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Globál rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek