Főoldal Üzlet Még karácsony előtt megkaphatja az engedélyt Európában a Pfizer vakcinája

Még karácsony előtt megkaphatja az engedélyt Európában a Pfizer vakcinája

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az értesülést megerősíti, hogy korábban a német egészségügyi miniszter is azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy az EU jóváhagyása még karácsony előtt megtörténhet és így még idén elindulhat az oltás.

Az Európai Gyógyszerügynökség még december elején azzal számolt, hogy december 29-re tudja elbírálni a Pfizer vakcináját, a Moderna azonos, úgynevezett mRNS-technológiával készült oltóanyagáról pedig január 12-ig terveztek véleményt mondani. Mind a két vakcinára 95 százalék körüli hatákonyságot mértek a fázis 3 klinikai tesztek során, amelyek több tízezer tesztalany részvételével zajlottak.

Mi az az mRNS-technológia?

A tradicionális vakcinagyártásnál legyengített, inaktivált kórokozóval, vagy vírusfehérjével érik el az immunválaszt a vakcinák. Az mRNS alapú vakcina a legújabb technológia.

Az mRNS – vagy hirvivő RNS – egy hosszú molekula, amely egyedi sorrendben összekapcsolódó nukleotidokból áll, hogy közvetítse a genetikai utasításokat egy vagy több a vírusra jellemző fehérje vagy antigén előállítására. Ez a SARS-CoV-2 esetében a tüskefehérje vagy annak egy része, az úgynevezett receptorkötő fehérje. Amint az oltóanyagban lévő mRNS a test sejtjeibe kerül, a sejtek az utasításokat követve előállítják a fehérjéket vagy antigéneket, amelyek aztán a sejtfelszínen megjelenhetnek, azokat a beoltott személy immunrendszere felismeri, és így immunválaszt hoz létre a vakcina antigénre – mondta el korábban a Pfizer a Portfolio-nak.

Több országban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában már megkezdődött az oltás a Pfizer vakcinájával. Az EU 200 millió dózist rendelt az oltóanyagból és további 100 millió dózisra van opciója. Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyarországnak ebből mennyi jut, de a kormányzati kommunikáció szerint a Pfizer vakcinája lehet az első befutó itthon. 

Címlapkép: Christopher Miller, amerikai védelmi miniszter megkapja a Pfizer vakcináját, forrás: Manuel Balce Ceneta-Pool/Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Üzlet rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek