Főoldal Gazdaság Matolcsy György: fekete év az idei, nem volt ilyen az elmúlt száz évben

Matolcsy György: fekete év az idei, nem volt ilyen az elmúlt száz évben

5 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Mi lesz az eszközvásárlásokkal?

Az eszközvásárlással és a repotendereknél rugalmasan jár el a jegybank, ez egyrészt azt jelenti, hogy a két eszköz között végrehajthat átcsoportosításokat, másrészt az eszközvásárlás esetében

ha egyes papíroknál megközelíti az 50%-os limitet, akkor elmozdulhat a rövidebb, 5-10 éves futamidők felé, ezt a limitet nem szeretné átlépni

– mondja Virág. 

2021 közepétől jöhet erősebb kilábalás

A negyedik negyedévben a járvány második hullámának hatására a GDP ismét visszaeshet, a gazdaság kilábalása elhúzódhat. Erőteljesebb kilábalás a vakcina rendelkezésre állásával 2021 közepétől jöhet – mondja Virág. 

A növekedési, helyreállási potenciál megvan a magyar gazdaságban, a következő három évben átlagosan 4 százalék körüli növekedés érhető el – teszi hozzá az alelnök. 

Óvatos marad a monetáris politika

Az inflációs kilátások függvényében a jegybank megerősíti azt a véleményét, hogy továbbra is 

óvatos monetáris politikai hozzáállásra van szükség.

Nem dőlhet hátra a jegybank

Továbbra aem dőlhetünk hátra, az infláció változékonysága várhatóan fennmarad, a bázishatások mellett a a dohánytermékek jövő évi adóemelésének hatásával is számolni kell, ugyanakkor a külső dezinflációs környezet is fennmaradhat – mondja Virág Barnabás alelnök a jegybank inflációs előrejelzéséről. 

2022-től fegyelem kell

Nagyon fontos most a növekedés helyreállítása, de egy pillanatra se felejtsük el az egyensúlyt. 2022-ig talán nem érdemes kitűznünk az egyensúly helyreállítását, de utána kötelező azut megtenni

 – szögezi le Matolcsy. Szerinte nem szabad engedni a szirénhangoknak, az adósság mindig adósság lesz, a deficit pedig mindig az adósságot növeli. 

Komoly javaslatok a kormánynak

További következtetéseket vont le a Monetáris Tanács:

  1. A jövő mindig más mint a múlt, ezt az idei év nagyon jól bebizonyította.
  2. Ami jó megoldás volt konjunktúra idején, az nem feltétlenül lesz elég a következő 10 évben, sokkal hatékonyabban kell működni. 
  3. Ahogy tettük 2010-19 között, az összes nagy változtatás 80%-át érdemes az első évekre előrehozni a következő évtizedben is. Sok ilyen van, az egészségügytől a demográfiáig, a nyugdíjrendszertől a pénzügyi garancia rendszerig. 
  4. Kell egy nagy gazdasági terv a következő 3-5-10 évről, kell egy fejlesztési terv és egy versenyképességi terv. 

Hogy lehetett volna jobb az idei év?

A korábbi optimista várakozás ellenére nem sikerült a pozitív tartományban tartani a magyar GDP-változást. Négy területen lehet javítani:

  1. A járvány második hulláma önmagában 3 százalékpontot vitt el a növekedésből. 
  2. A közösségi fogyasztást nem tudtuk bővíteni, ez 1 százalékpontot jelentett. 
  3. Az állami beruházásoknál sem sikerült fordulatot elérni, ami 1,4 százalékponttal rontotta az idei növekedést.
  4. Üdvözli a jegybank a lakáspiaci fordulatot, de Matolcsy szerint a 2020-as év elveszett, hiba volt az áfa visszaemelése, anélkül 0,5-0,6 százalékponttal lehetett volna kisebb a visszaesés. 

Jelentősen bővült a jegybank mérlege idén

Az említett eredményeket úgy sikerült elérni, hogy a jegybank élt a mérleg adta lehetőségekkel: 2013-19 között a GDP 40%-áról 24%-ra csökkentették a jegybank mérlegét, majd ezt most 40% fölé emelték vissza. Ha nem lett volna a korábbi konszolidáció, akkor most sem lett volna lehetőség az egész EUrópában kiemelkedő gazdaságtámogató lépésekre Matolcsy György szerint. 

Megakadályozták a pénzügyi válságot

A Monetáris Tanács megerősítette, véglegesen jóváhagyta azokat az eszközöket, melyek megakadályozzák, hogy a fenti három válság mellé egy pénzügyi válság is megjelenjen Magyarországon – emeli ki a jegybank elnöke. Ezzel a jegybank teljesítette azt az ígéretét, hogy megvédi az elmúlt tíz év eredményeit. Majdnem 6000 milliárd forintot öntött az MNB a piacra, hét eszközzel sikerült elérni ezt a kitűzött célt. 

Van mit tanulnunk pár országtól

Összehasonlítva az eurózónához képest jó a teljesítményünk, Magyarország egy nehéz évben is közeledik az EU átlagos fejlettségéhez. A régióban Csehországhoz és Szlovákiához képest is jól teljesítettünk idén, de voltak olyanok, akik még nálunk is jonbban szerepeltek, tőlük van mit tanulnunk. 

Három válság csúcsosodott ki

Az idei év három válságot tolt egybe, egy egészségügyi válságot, egy gazdasági válságot és egy lelki válságot, a félelem válságát – mondja Matolcsy. 

Fekete év az idei

A 2020-as év fekete évként vonul majd be a gazdaságtörténetbe, az elmúlt száz év ötödik legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedi el a magyar gazdaság – mondja az MNB elnöke. Példátlan, hogy egy világjárványhoz kapcsolódjon ilyen jelentős visszaesés. 

Ez komoly ütés, de a magyar gazdaság talpon maradt, bizakodva tekinthetünk a következő évekre

– mondja az elnök. 

Évet értékelt a tanács

Két nyomós napirendi pontunk volt: a kamatdöntés és a 2020-as év gazdasági-pénzügyi értékelése. A kamatkondíciókat változatlanul hagyta a Monetáris Tanács, ezzel megerősítette a 2020-as év jegybanki politikájának valamennyi elemét. A jegybank minden eszközével támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és a kormány gazdaságpolitikáját – kezdi Matolcsy. 

Mindjárt megszólal Matolcsy György és az MNB alelnökei

Kedden változatlanul 0,6%-on hagyta az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó szélét sem módosította, továbbra is mínusz 0,05%, illetve 1,85%. Három órakor jelenik meg a jegybank közleménye, illetve a friss makrogazdasági előrejelzés.

Szintén három órától tart sajtótájékoztatót Matolcsy György elnök és az alelnökök, ők ismertethetik az előrejelzés hátterét, illetve akár további finomhangolást is bejelenthetnek az eszköztárban.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek