Főoldal Technika és Tudomány Látványos infografika arról, hogyan zsugorodott össze a Tesla mellett az összes autógyár

Látványos infografika arról, hogyan zsugorodott össze a Tesla mellett az összes autógyár

3 megtekintés

A cég részvényeinek ára csak az elmúlt egy év alatt megnyolcszorozódott.

Nem kérdés, hogy mára a Tesla az autóipar egyik legfontosabb vállalata. Az elektromos autók között régóta diktálja a tempót, mindeközben mára messze a legnagyobb piaci értékkel bíró autógyártó vállalkozás lett.  

A történetét egy kis példányszámban gyártott sportkocsival kezdte alig több mint egy évtizede, és a portfóliója mára négy modellből áll. A cég üzletileg jó ideig nem volt sikeres, mostanra ez is megváltozott. Az elmúlt öt üzleti negyedévében már komoly nyereséget könyvelhettek el, amelynek nyomán a cég bekerül a legfontosabb amerikai cégeket tömörítő tőzsdeindexbe, az S&P 500-ba, mint meghatározó vállalat. Eközben a cég tulajdonosa Elon Musk a világ második leggazdagabb emberévé vált. 

Fontos tőzsdei lépés volt az is idén, hogy a cég részvényárait ötödölték, miután a papírok ára átlépte az 1500 dollárt. Gyakorlatilag minden addigi részvényes kapott még négy részvényt minden egyes Tesla papírja mellé. Ennek nyomán a cég piaci értéke nem változott, azonban a részvényenkénti 300 dolláros ár vonzóbb lehet a kisbefektetők számára.

Nem szabad elfelejteni mindezt 2006 és 2020 között érte el a cég, míg a legtöbb nagy versenytársa jócskán elmúlt 100 éves. Az alábbi animáció látványosan mutatja meg a cég felemelkedését, amelynek utolsó pillanatai leginkább olyanok, mintha a többi szereplő zsugorodna mellette törpe méretűvé pillanatok alatt.

A Tesla júliusban lépett túl a Toyotán, annak ellenére, hogy gyártás szempontjából még mindig csak töredéknyi, kevesebb mint 400 ezer autót állít elő, mint a 10 milliós éves darabszámmal piacvezető Toyota. Igaz, a Tesla komoly terjeszkedésben van, épül a gyáregysége Berlinben, a kínai üzeme most indult be igazán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek