Főoldal Gazdaság Lassabb kilábalást és jelentős bizonytalanságokat sugall az MNB friss előrejelzése

Lassabb kilábalást és jelentős bizonytalanságokat sugall az MNB friss előrejelzése

6 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Idén 6-6,5%-kal zsugorodik a magyar gazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss inflációs jelentése szerint, vagyis a jegybank nem változtatott érdemben a három hónappal korábbi, idei évet érintő prognózisán. 

Jövőre viszont kifejezetten nagy a bizonytalanság. Az MNB 3,5 és 6% közé várja a 2021-es GDP-növekedést. Szeptemberben még 4,4-6,8% közé várták a gazdasági növekedést a jövő évre vonatkozóan, azonban látható, hogy azóta romlottak a kilátások, hiszen a sáv alja és teteje is lejjebb került. 

Az MNB előrejelzésében a fő bizonytalansági tényezőt minden bizonnyal a koronavírus-járvány alakulása jelenti. Ha gyorsan legyőzzük a járványt, akkor hamarabb indul meg a kilábalás, ha viszont a 2021-es év egy jó részét is a járvány uralja, akkor lassabb lesz a növekedés.

A jegybank 2022-re már dinamikus, 5% feletti növekedést prognosztizál, azonban 2023-ra a bővülés üteme 3-3,5%-ra ereszkedik.

Ami az inflációt illeti, jövőre is az ideihez hasonló mértékű, 3,5-3,6%-os pénzromlás várható, amely 2022-ben és 2023-ban újra a jegybank 3%-os céljára ereszkedik.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek