Főoldal Koronavírus Koszovó Szerbia része az orosz külügyminiszter szerint

Koszovó Szerbia része az orosz külügyminiszter szerint

2 megtekintés

Politikai, gazdaság és katonai együttműködésről, a koronavírus-járványról, valamint a nyugat-balkáni térség helyzetéről és gondjairól tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Aleksandar Vucic szerb államfővel kedden (december 15.) Belgrádban – adta hírül az MTI.

Az orosz diplomata örömét fejezte ki, hogy Szerbia továbbra is kiáll a katonai semlegesség mellett, szerinte ez a béke megőrzésének a kulcsa, egyben köszönetet mondott a szerb elnöknek azért, hogy Belgrád nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, és többször is kijelentette, nem is áll szándékában szankciókat bevezetni Moszkva ellen.

Az orosz politikus kijelentette, hogy Oroszország támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatában foglaltakat, vagyis azt,

hogy Koszovó Szerbia része,

és a két félnek ezt tiszteletben tartva kell megoldást találnia a fennálló feszültségekre. Ezt meglátása szerint Pristina „szabotálja”.

Aleksandar Vucic szerb elnök köszönetet mondott az orosz külügyminiszternek azért, mert Moszkva az utóbbi években helikopterekkel, repülőkkel és harckocsikkal járult hozzá a szerb hadsereg modernizációjához.

A szerb vezető arról is beszélt, hogy országaikat történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik össze, Belgrád és Moszkva kölcsönösen támogatja egymást a nemzetközi színtéren. Moszkva több szinten is segíti Belgrádot, a nemzetközi szervezetekben például akadályozza Koszovó felvételét, mert

Belgrádhoz hasonlóan úgy véli, hogy Pristina 2008-as függetlenségének egyoldalú kikiáltása érvénytelen, Koszovó továbbra is Szerbia déli tartománya.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia vezetői az évek során többször is közölték, nem kívánják megszakítani kapcsolataikat Oroszországgal. 

A hollandokat főleg az albán bűnözés zavarja, a bolgárok pedig közel vannak az észak-macedónokhoz, mégis távol tőlük.

Forrás: Index.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek