Főoldal Gazdaság Koronavírus: Svédország kudarcot vallott, lesújtó jelentés érkezett az idősotthonokról

Koronavírus: Svédország kudarcot vallott, lesújtó jelentés érkezett az idősotthonokról

0 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A kudarchoz a testület szerint nagyban hozzájárult egyrészt az, hogy a vírus széles körben elterjedt, másrészt pedig azok “a strukturális hiányosságok, amelyek már jó ideje ismertek voltak”. A dokumentum szerint ezek a hiányosságok vezettek ahhoz, hogy a bentlakásos idősgondozás nem volt felkészülve, illetve megfelelően felszerelve a járványra. A jelentésben a ezzel összefüggésben a többi között

a személyzet védőfelszerelésének hiányát, a tesztelések elhúzódását és a késve bevezetett látogatási tilalmat említették.

A vizsgálóbizottság a svéd egészségügyi ellátórendszer és idősgondozás “széttöredezettségét” emelte ki gyenge pontként. Az idősgondozás 21 régió és 290 önkormányzat között van felosztva, számos magánszolgáltatóval, kormányhivatalok felügyelete alatt.

A jelentésben kiemelték azt is, hogy a személyzeti állomány növelésén túl, hangsúlyt kell fektetni a kiképzésre és a munkakörülmények javítására a vonatkozó szabályozás jobbá tételével.

A testület megállapította azt is, hogy a hiányosságokért a felelősség a hivatalban lévő kormányt, illetve elődjeit terheli.

A 10,3 millió lakosú Svédországban a járvány kitörése óta mintegy 341 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül több mint 7600 haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A júniusban létrehozott vizsgálóbizottság hangsúlyozta, hogy az elhunytak 90 százaléka 70 évesnél idősebb volt, és hozzávetőleg a felük idősotthonban lakott.

A válságkezelési- és egészségügyi szakértőkből, illetve politológusokból álló nyolcfős bizottságot Mats Melin egykori magas rangú bíró vezeti. A testület végleges jelentése 2022 februárjában várható, az az év szeptemberében esedékes parlamenti választások előtt.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek