Főoldal Adózás Kiva választása 2021-re – érvek és ellenérvek

Kiva választása 2021-re – érvek és ellenérvek

7 megtekintés

Az év végi törvénymódosítások pozitívan érintették a kisvállalati adóval (kiva) kapcsolatos előírásokat. Ennek apropóján szedtük össze a kiva szerinti adózás belépési feltételeit, az ezen adózási forma alól való kiléptetés törvényi eseteit, valamint a kiva választása mellett és ellen szóló érveket.

Belépési feltételek

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) alapján a kiva alanya a törvényben meghatározott személyi kör lehet. Ebbe a személyi körbe tartozik többek között az egyéni cég, a közkereseti társaság, a betéti társaság, a korlátolt felelősségű társaság, a zártkörűen működő részvénytársaság és az ügyvédi iroda.

A Katv.-ben felsorolt szervezetek kizárólag abban az esetben választhatják a kiva szerinti adózást, ha a következő feltételeknek együttesen megfelelnek:

» az átlagos statisztikai állományi létszám a kivás adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt (fontos, hogy a Tao tv. szerinti kapcsolt vállalkozások adatait össze kell számítani, és az így kapott létszámadatot kell hasonlítani a határértékhez),

» a kivás adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot (a Tao tv. szerinti kapcsolt vállalkozások adatait ebben az esetben is össze kell számítani, és az így kapott bevételi adatot kell összevetni a határértékkel),

» a kivás adóévet megelőző két naptári évben az adózó adószámát az állami adó- és vámhatóság véglegesen nem törölte,

» az üzleti év mérlegfordulónapja december 31.,

» a kivás adóévet megelőző adóévről készítendő beszámolóban a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot,

» a Tao tv. szerinti ellenőrzött külföldi társasággal az adóévet megelőző adóévben nem rendelkezik az adózó,

» az az összeg, amellyel az adózó vállalkozási tevékenysége érdekében felmerült, Tao. tv. szerinti finanszírozási költségei meghaladják az adózó adóköteles kamatbevételeit és a gazdasági értelemben azzal egyenértékűnek tekintendő adóköteles bevételeit, a kivás adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg a 939 810 000 forintot.

Az Adózóna kiva-tao összehasonlító kalkulátorát itt találja.

A fentiekben felsorolt feltételek együttes teljesülése mellett sem jogszerű a kiva választására vonatkozó bejelentés, ha a bejelentés napján az adózónak az állami adó- és vámhatóság által nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása meghaladja az 1 millió forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a megszűnés törvényi indokait, valamint a kiva választása mellett és ellen szóló érveket!

Előfizetési csomagajánlataink:

Forrás: HVG.hu - Adózóna.hu

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek