Főoldal Adózás Kik a háztartási alkalmazottak, milyen ellátásra jogosultak?

Kik a háztartási alkalmazottak, milyen ellátásra jogosultak?

3 megtekintés

Egy háztartás fenntartása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felvigyázása nem kevés feladattal jár, így gyakori, hogy segítségre van szükség ezen feladatok ellátásában. Jó tudni, hogy létezik egy foglalkoztatási forma, amely könnyen, gyorsan, rugalmasan teszi lehetővé az úgynevezett háztartási alkalmazottak foglalkoztatását, ráadásul nagyon alacsony költség mellett. Nézzük meg részletesen, mit is jelent ez, és a háztartási alkalmazottak oldaláról nézve milyen jogviszonyt keletkeztet ez a típusú munkavégzés!

Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény rendelkezik a háztartási alkalmazottak foglalkoztatásáról. Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony. Ez tehát nem vállalkozók között létrejövő együttműködés, hanem két természetes személy egyezik meg abban, hogy bizonyos háztartási munkában az egyik fél segítségére van a másik félnek.

A jogszabály pontosan meghatározza a háztartási munka fogalmát: kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, azok házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Tehát nem lehet belevenni a háztartási munka fogalomkörébe a kisebb karbantartási munkákat, javításokat, szereléseket.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudják milyen kötelezettségek terhelik a munkaadót háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetében, illetve milyen ellátást kaphat egy háztartási alkalmazott szülés után!

Előfizetési csomagajánlataink:

Forrás: HVG.hu - Adózóna.hu

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek