Főoldal Technika és Tudomány Készülnek a magyar gazdák a természeti csapásokra

Készülnek a magyar gazdák a természeti csapásokra

1 megtekintés

Idén rekord értékben kötöttek a gazdák támogatott agrárbiztosításokat. 2020-ban 28 százalékkal több növénybiztosítási díjat fizettek be – derült ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elemzéséből, amiről a Napi.hu számolt be.

Ennek az egyik oka, hogy idén nyáron 5-ről 7 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét, így a gazdák biztosítási kategóriától függően azonos vagy kedvezőbb arányú díjvisszatérítésre számíthatnak a tavalyihoz képest.

Azonban nem csak a kedvezőbb támogatás indokolja a biztosításokat: az idei kárbejelentések alapján a mezőgazdaságot az átlagosnál több természeti kár érte.

Először a téli majd a tavaszi fagyok okoztak jelentős kárt a gyümölcsösökben: egyes területeken a cseresznye-, szilva-, kajszi-, és őszibarack-ültetvényeken a teljes termést elpusztították. Majd tavasz végén és nyár elején aszály majd öt éve nem látott mértékű jég- és viharkárok pusztították  a hazai mezőgazdaságot. 

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek