Főoldal Külföld Joe Biden: Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül

Joe Biden: Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül

3 megtekintés

Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül – mondta Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyi idő szerint hétfőn, pár órával azután, hogy az elektori kollégium megerősítette győzelmét a novemberi elnökválasztáson.

A demokrácia lángját rég fellobbantották ebben az országban, és most már tudjuk, hogy sem egy világjárvány, sem a hatalommal való visszaélés nem képes kioltani

– fogalmazott a leendő elnök. Trump azt állította, hogy a választáson széles körű csalás történt, és emiatt több keresetet is benyújtott, de nem sikerült megmásítania a voksolás kimenetelét. Bár az elnököt hivatalosan az elektorok választják meg, és nem az dönti el, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, Biden novemberben hétmillió szavazattal kapott többet, mint Trump, rá 306, a leköszönő elnökre 232 elektor adta voksát a hagyományosan puszta formalitásnak számító elektori szavazáson.

2016-ban Trump az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillary Clinton demokrata párti jelöltet, amit akkor Trump földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre utalva Biden hétfő este úgy fogalmazott, hogy „tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, ismerje el vereségét.

Forrás: Index.hu - Külföld rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek