Főoldal Technika és Tudomány Iráni hackerek eltérítették az Intel egyik cégét, váltságdíjat kérnek vagy tömegével törlik az adatokat

Iráni hackerek eltérítették az Intel egyik cégét, váltságdíjat kérnek vagy tömegével törlik az adatokat

3 megtekintés

Zsarolóvírus-támadás érte az Intel egyik, dollármilliárdos áron felvásárolt startupját. Az incidens szálai egy iráni kiberbűnözői csoporthoz vezetnek.

Egy Pay2Key nevű zsarolóvírust használó iráni hackerkollektíva zárolta az Intel Habana Labs nevű cégének számítógépeit, ezután pedig több mint 53 GB-nyi értékes adatot is megszerzett – jelentette a Check Point kiberbiztonsággal foglalkozó cég. A támadók több, az eltulajdonított forráskódokról készült képernyőképet is megosztottak, mintegy igazolva, hogy a betörés sikeres volt.

Az Intel még semmit nem közölt az ügyről, a bemutatott képernyőképekre sem reagált.

A támadás következtében zárolt gépeket az Intel mérnökei nem tudják feloldani. Ahhoz a hackerek által készített speciális kulcsra van szükség, máskülönben – egy bizonyos határidő lejárta után, amit általában váltságdíjhoz kötnek a kiberbűnözők – minden lopott adat elvész.

A hackerek azt a Habana Labs nevű chipfejlesztéssel foglalkozó startupot támadták meg, amelyet éppen egy éve vásárolt fel az Intel. Az akvizíciót bombaüzletként jellemezték az iparági szakértők, és nem csak a vállalathoz került fejlesztések miatt: az Intel 591 milliárd forintnak megfelelő dollárt tett le az asztalra, hogy a Habana Labs az övék legyenek.

A Pay2Key nevű zsarolóvírussal korábban három izraeli és egy legalább európai céget is eltérítettek a hackerek. A cél minden esetben ugyanaz volt, a fenyegetőzéssel szerzett gyors haszon. Utóbbi pedig nem néhány ezer dollárban mérhető, sokkal inkább milliós tételekről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek