Főoldal Gazdaság Így forradalmasítja a 3D nyomtatás az olajipart

Így forradalmasítja a 3D nyomtatás az olajipart

5 megtekintés

Az elmúlt időszakban több különböző technológia kapcsán is felmerült, hogy megmentheti a szenvedő olaj- és gázipart. A legutóbbi ilyen technológia a 3D nyomtatás volt, amely talán nem olyan látványosan, de igen jelentős mértékben forradalmasíthatja a szektort.

A 3D nyomtatás már hosszú évek óta izgatja a különböző iparágak fantáziáját, és rendre felmerül, hogy ez a technológia hozhatja el a következő időszak nagy változását. Legutóbb az olaj- és gázipar kapcsán került elő a 3D nyomtatás, és úgy tűnik, valóban komoly lehetőségekkel kecsegtet az eljárás – írja az Oilprice.com.

Az idei év különösen felértékelte a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, ahogy a globális ellátási láncok számos területen összeomlottak. Ahogy ugyanis a koronavírus-járvány miatt leálltak a gyárak, egyre világosabbá vált, hogy az olaj- és gázipar kiszolgáltatottsága is jelentős.

3D nyomtató működés közbenForrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

A 3D nyomtatás azonban ezt hosszú távon megváltoztathatja, ugyanis házon belül meg lehetne oldani bizonyos eszközök legyártását, vagyis nem kellene külsős munkaerőt és gyártási kapacitást igénybe venni.

A folyamatot az is megkönnyíti, hogy a vállalatok rendelkeznének egy digitális készletállománnyal. Az elképzelés az, hogy a vállalatoknál megvan házon belül egy részletes adatbázis, amely alapján „ki lehetne nyomtatni” a szükséges eszközöket. Ez azért is fontos, mert így a cégek könnyebben fel tudnak készülni arra, ha hirtelen hiány lép föl valamilyen eszközből.

A probléma az, hogy a 3D nyomtatás továbbra is igen drága. Mindazonáltal egyes számítások szerint, az olaj- és gáziparban való elterjedése így is valószínű. A legutóbbi jelentések szerint a szektorokban a 3D nyomtatás 32 milliárd dolláros területet jelenthet 2025-re.

Noha a 3D nyomtatás jelenleg csak a globális feldolgozóipari aktivitás 0,1 százalékát adja, 2030-ra már 60 milliárd dolláros szerepe lehet, köszönhetően a gyors alkalmazkodásnak.

Sokat nyerhet az olajszektor a 3D nyomtatás elterjedésévelForrás: Shutterstock

Az autó- és repülőgépipar egyébként már egyre nagyobb hangsúlyt fektet a 3D nyomtatásra, vagyis nem meglepő, hogy az energiaszektorban is elkezdett teret nyerni a technológia.

Az elemzői véleményekből pedig az olvasható ki, hogy idén a 3D nyomtatás már bizonyította, hogy számos problémát meg tudott oldani az energiaszektorban – különösen, hogy olyan nagyvállalatok is lecsaptak a technológiára, mint a Baker Hughes, a Shell vagy a BP. A következő évtizedben pedig várhatóan azt látjuk majd, hogy a cégek egyre több innovatív megoldáshoz használják majd fel ezt a technológiát.

Forrás: Origo.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek