Főoldal Technika és Tudomány Honnan ismerősek azok a női privilégiumok, amelyekhez Novák Katalin ragaszkodik?

Honnan ismerősek azok a női privilégiumok, amelyekhez Novák Katalin ragaszkodik?

4 megtekintés

A tárca nélküli miniszter legalább fél évszázadot ment vissza a múltba.

Ne mondjunk le a privilégiumainkról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben

– bátorítja nőtársait Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a rövid idő alatt igen népszerűvé vált videójában. A mondat kissé homályos, mert nem feltétlenül lehet rájönni a szövegkörnyezetből arra, hogy Novák Katalin mit is ért privilégiumok alatt. A kevesebb fizetést? A láthatatlan munkát? A szülést? A mindig mindenkiről való gondoskodást?

A miniszter sajnos nem lábjegyzetelte a videót, ezért megtesszük helyette. A „ne mondjunk le a privilégiumokról” a hetvenes évek Amerikájában volt a jelszava annak a Phyllis Schlafly nevéhez köthető mozgalomnak, amely az Equal Rights Amendment (ERA), azaz a férfiaknak és nőknek egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítás ratifikációját igyekezett minden erővel megakadályozni. A transzparenseiken a STOP ERA felirat virított, ahol a STOP a Stop Taking Our Privileges rövidítése volt. Ez annyit jelent, hogy ne vegyék el a privilégiumainkat.

Phyllis Schlafly ugyanis meg volt győződve arról, hogy a nőknek privilegizált helyzetük van a társadalomban, erre legtöbbször azt a példát hozta fel, hogy nem sorozzák be őket katonának, de szintén üdvözölte, hogy a jóléti programok eleve abból indultak ki, hogy a nők a férjeiktől függnek, és azzal kergette pánikba a követőit, hogy ha elfogadják az egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítást, akkor a nők válás esetén elveszítik majd a nekik járó feleség- és gyerektartást. Nem is szólva arról, hogy az ERA megszüntetné a mosdók férfi és női leosztását is!

Phyllis Schlafly egyébként miközben az otthonaikban tartotta volna a háziasszonyokat, maga alig bírt az ambícióival. A hatgyerekes egykori szépségkirálynő az amerikai-szovjet fegyverkezési verseny szakértője volt, többször is indult kongresszusi képviselői mandátumért, míg végül egy országos mozgalom vezetője és arca lett.

Schlafly és az amerikai feministák összecsapásáról készült sorozat, a Mrs America egyébként az HBO GO-n látható.

Mi meg még azt hittük, hogy a „rosszul értelmezett emancipációs küzdelem” szóösszetételt már legalább fél évszázaddal meghaladta a történelem.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek