Főoldal Technika és Tudomány Hamarabb adhatják ki a Pfizer/BioNTech-vakcina EU-s forgalmazási engedélyét

Hamarabb adhatják ki a Pfizer/BioNTech-vakcina EU-s forgalmazási engedélyét

0 megtekintés

Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét – jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német kormányzati és brüsszeli EU-s forrásokra hivatkozó beszámolók megjelenésével egy időben Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egyészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta, az egész EU számára “nagyon jó hír”, hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata. Korábban december 29-ről beszéltek, mint lehetséges időpontról.

Azt is elmondta, ugyanazt az EU-s szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam is megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották. Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása.

Magyarországra is a Pfizer/BioNTech-vakcinával kezdődhetnek el az oltások először. Orbán Viktor hétfőn arról beszélt a Parlamentben, hogy a koronavírus elleni oltóanyagokból december végén érkezhet az első szállítmány hazánkba. Az operatív törzs szerint a lakosság tömeges oltása azonban csak 2021-től indulhat meg.

Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek