Főoldal Gazdaság Gigantikus jéghegy úszik az Atlanti-óceánban, környezeti katasztrófától tartanak

Gigantikus jéghegy úszik az Atlanti-óceánban, környezeti katasztrófától tartanak

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe, a szigetcsoport az Atlanti-óceánon, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között terül el.

Nem messze a britek irányítása alatt álló szigetek partjaitól egy hatalmas, 3900 négyzetkilométeres jéghegy úszik a vízen, és tudósok attól tartanak, a jéghegy megfeneklik a szigetek partjainál. 

Ha ez megtörténik, akkor a pingvinek és fókák mennyországának számító vadvilág veszélybe kerül, ez nagyon megnehezítheti a táplálkozásukat. A kutatók azt is vizsgálják, milyen hatással van a jéghegy a környezetére.

A brit tudósok drón-tengeralattjárókkal kutatják a jéghegy alját és környékét, hogy a vízbe olvadó jég hogyan lép kölcsönhatásba a környezetével, a hidegebb víztömegnek, a nagy mennyiségű frissen kiolvadt víznek milyen hatása van az élővilágra. Ennek sejtésük szerint hatása van a planktonoktól kezdve a bálnákig az óceán élővilágára, a kérdés, hogy mennyire extrém nagynak számít ez a hatás.

Az A68-nak elnevezett hatalmas jéghegy még 2017-ben szakadt le a déli-sarki jégsapkáról, és azóta északra vette az irányt. Az utóbbi hónapokban elkezdett olvadni, és így már nem a világ valaha volt legnagyobb jéghegyének számít, de még így is extrém nagynak számít, és már csak 90 km-re van a brit felségterületnek számító szigetek partjaitól.

A BBC felvételei a jéghegyről: 

A címlapkép forrása: Getty Images. 

(BBC)

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek