Főoldal Koronavírus Ez a két tünet jelezheti, hogy a koronavírus hosszabb ideig rombol majd a szervezetben

Ez a két tünet jelezheti, hogy a koronavírus hosszabb ideig rombol majd a szervezetben

2 megtekintés

Amerikai, svéd és brit kutatók szerint a testünk képes jelezni, ha hosszabb ideig tartó küzdelemre lesz szüksége a koronavírussal szemben.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A koronavírus-fertőzés rendkívül alattomos betegség, sokaknál ugyanis semmilyen hatása nincs, mások viszont hónapokig szenvedhetnek tőle. Ez utóbbit az elnyúló Covidnak nevezik a szakemberek, és egyáltalán nem olyan ritka, mint azt többen hiszik. De vajon láthatjuk-e előre, hogy a páciens a betegség melyik fokozatával kényszerül megküzdeni? Amerikai, svéd és brit kutatók szerint igen, sőt, két olyan dolog is van, amely a hosszabb/elnyúló Covidot jelezheti.

Az ellenőrzési folyamatnál tartó tanulmány szerint az étvágytalanság, illetve a tartósabb ideig fennálló láz két olyan tünet, amelyek nagyobb valószínűséggel vezetnek a koronavírus hosszabb idejű, egyben súlyosabb (akár kórházi ellátást igénylő) lefolyásához.

A kutatók szerint az elhúzódó Covid jelensége kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a 70 évnél idősebbeknél, szemben a fiatalabb, 18-49 közti korosztállyal. Érdekes adalék az is, hogy az 50 és 60 év közötti nőknél valamiért gyakrabban alakul ki hosszabb lefolyású fertőzöttség. A kutatóknak ugyanakkor jó hírük is van: az olyan alapbetegségek, mint például cukorbetegség nem növelik annak kockázatát, hogy valaki elnyúló covidos lesz. Az asztmát ugyanakkor ide sorolták.

A szakemberek a két említett tüneten kívül még négy másikat tüntettek fel abban a listában, amely szerintük a betegség hosszabb ideig tartó lefolyását jelezheti: ez a fáradtság, a konstans fejfájás, a rekedt hang és az állandó izomfájdalom.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG.hu - Koronavírus

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek