Főoldal Külföld Észtországban elfogadták az oltási tervet

Észtországban elfogadták az oltási tervet

5 megtekintés

Észtországban a kormány kedden elfogadta a koronavírus elleni oltási tervet, amelynek keretében első körben az egészségügyi dolgozók, illetve a beteggondozó intézetek lakói és munkatársai kapnak majd a vakcinából.

A kormányzati elképzelések szerint az oltási kampány során elsőbbséget fognak élvezni bizonyos betegségek fennállása esetén a 70 évesnél idősebbek. A cél: a lehető legmagasabb beoltottsági arány elérése a rizikócsoportokban.

Végül 2021-ben önkéntes és ingyenes alapon a teljes lakosságot beoltanák a vírus ellen. 

Felkészülünk arra, hogy minél hamarább megkezdhessük az oltásokat. Januárban szeretnénk ezt megtenni– jelentette ki Jüri Ratas észt miniszterelnök a tallinni parlamentben mondott beszédében.

A koronavírus-járvány első hullámának idején látogatók haladnak el egy termoszkenner mellett az észtországi Tallinnban, a Tondiraba Arénában zajló ifjúsági műkorcsolya-világbajnokságon 2020. márciusában.Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

“Míg tavasszal a közelgő nyár adott erőt nekünk, most a hamarosan érkező oltóanyagokra számíthatunk. Ha minden úgy alakul, ahogy azt most joggal feltételezhetjük, úgy a jövő ősz más lesz, nemcsak Észtországban, de mindenütt a világon – hangsúlyozta Ratas.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 18 682 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány eddig 157 ember életét követelte.

Litvániában meghosszabbították az országos karantént

A nap folyamán a szomszédos Litvánia további intézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére, és

január 31-ig meghosszabbította az országos karantén hatályát.

A főbb országutak mentén, az önkormányzatok határain ellenőrző pontokat állít fel a rendőrség a karanténelőírások betartásának vizsgálatára – tudatta Agne Bilotaite, a balti ország belügyminisztere.

Határőrök ellenőrizik a járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében.Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

A miniszter hozzátette, hogy a hadsereg is segíteni fog katonai rendészekkel a járművek úti céljának ellenőrzésében.
Mintegy 250 ilyen ellenőrző pontot terveznek létrehozni. Bilotaite szerint jelenleg egyeztetnek a védelmi minisztériummal és a tárca felügyelete alá tartozó Lövész Egylet önkéntes katonai szervezettel az őrszolgálat ellátásáról.
A litván belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az utcákon is fokozzák a rendőrségi jelenlétet.

Védőmaszkos emberek Vilnius központjában.Forrás: AFP/Petras Malukas

Litvániában csak a lakhelyük szerinti településeken mozoghatnak szabadon az emberek, az önkormányzatok területének elhagyása csak munkavégzés, orvosi ellátás, illetve közeli hozzátartozók temetése esetében engedélyezett.  A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 96 452 fertőzöttet jelentettek, akik közül 863-en haltak meg.

Emberek nézik a hat méter magas, ápolónőt ábrázoló szobrot a rigai Nemzeti Szépművészeti Múzeum kertjében 2020. június 16-án. Az Aigars Bikse szobrász által készített szobor a lett társadalomnak az egészségügyi dolgozók önzetlen munkája iránt érzett háláját fejezi ki.Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina

A csaknem kétmillió lakosú, szomszédos Lettországban 26 472 az azonosított fertőzöttek és 357 az meghaltak száma.

Forrás: Origo.hu - Nagyvilág rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek