Főoldal Kultúra Emléktáblát avattak Fejér Tamás filmrendező tiszteletére Pécsett

Emléktáblát avattak Fejér Tamás filmrendező tiszteletére Pécsett

3 megtekintés

Egyetemi előadótermet neveztek el Fejér Tamás (1920-2006) filmrendezőről és emléktáblát avattak a tiszteletére születésének 100. évfordulója alkalmából Pécsett kedden.

A 20. századi magyar filmművészet kiemelkedő alakjának nevét a Pécsi Tudományegyetem médiatudományi tanszéke Zsolnay-negyedben található E25-ös épületének nagyelőadó terme kapta, az alkotó emléktábláját Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere leplezte le a terem bejáratánál – írta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.Emlékeztettek arra, hogy Fejér Tamás 1920. december 29-én Pécsett látta meg a napvilágot. Gyermek- és ifjúkorát szülővárosában töltötte, 1938-tól a Hunnia Filmgyárban dolgozott, 1943-ban megjelent a Film című szakkönyve, amiben elméleti és gyakorlati szempontból ír szakmájáról.Több mint negyven filmet készített, rendezőként egyik első nagy sikere a Bogáncs című, Fekete István-regényből készült alkotása volt, aminek több jelenetét szülővárosában, a Tettye környéki kis utcákban vették fel 1958-ban – tették hozzá.

Kitértek rá, hogy a különböző televíziócsatornákon máig műsoron van az 1965-ben Siklóson forgatott A Tenkes kapitánya című sorozat és az 1967-ben bemutatott Tüskevár is.
Fejér Tamás nevéhez fűződik még a Ballagó idő, az Utánam srácok, Az öreg bánya titka, s egyebek mellett a Székács a köbön című, szintén nagy sikerű film is – emlékeztetett a ZSÖK.

Forrás: Origo.hu - Filmklub rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek