Főoldal Gazdaság Élénk volt a kereslet novemberben is a hazai ingatlanpiacon

Élénk volt a kereslet novemberben is a hazai ingatlanpiacon

3 megtekintés

A befektetők kitartanak az ingatlanok mellett, népszerűbbek lettek a felújítandó otthonok – áll a Duna House közleményében.

Az év végéhez közeledve csökkenő, de még mindig aktív kereslet jellemezte a novemberi ingatlanpiacot a Duna House Barométer adatai alapján, amely így a tavalyinál 4 százalékkal több tranzakciót eredményezett a lakóingatlanoknál. Az értékesítési árakban továbbra is mindkét irányban érezhető enyhe változás előző hónapos vagy előző éves viszonylatban is, de összességében stagnáló, korrigáló árak voltak jellemzőek az elmúlt hónapban.

A Duna House a teljes piacra mért keresletindexe 77 ponton áll, ami utoljára 2015-ben volt ennél magasabb, a vevők tehát aktívan figyelik az ingatlanpiaci változásokat és készülnek az év elején érkező változásokra.

A fővárosban a kerületek közötti versenyt a vevői érdeklődés alapján a 11. kerület nyerte, amit a fővárosi ingatlankeresők 16 százaléka jelölte meg a következő otthona lehetséges helyszíneként. A változó ingatlanpiacra való felkészülést, a felújítandó ingatlanok iránti érdeklődés emelkedése mutatja. pest megyében és Nyugat-Magyarországon is a megszokottnál nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és rosszabb állapotú ingatlanokra.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor – Origo

A belvárosi kerületekben az érdeklődés továbbra is enyhébb az előző évhez képest, és a novemberi értékesítési adatok alapján főleg a kisebb méretű, kedvezőbb árú lakások cseréltek tulajdonost. A belvárosban az elmúlt hónapban az értékesített ingatlanok átlagértéke 44 millió forint volt, amihez a közel 900 ezer forintos négyeztméterár tartozott, tehát az értékesítések javarészt a 40-60 négyzetméter közötti méretkategóriából kerületek ki.

Bár jellemzően év végén erősebb szokott lenni a befektetői érdeklődés az ingatlanpiacon, de idén novemberben 28 százalékos aránnyal az első lakásvásárlók voltak a legtöbben a fővárosban, míg a befektetési célt csupán a vásárlók 24 százaléka jelölte meg. ők tavaly még a vásárlók 43 százalékát tették ki novemberben. Az eladók között viszont egyáltalán nem látszik a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési szándéka. Ez azt mutatja, hogy a befektetők továbbra is kitartanak befektetéseik és a jelenlegi árszint mellett, az értékesítésben nem, vagy csak a számukra megfelelő ár elérése után gondolkoznak. Az eladók közötti részarányuk mindössze a fővárosban 4, vidéken 5 százalék volt. Budapesten az eladók 54 százaléka a nagyobb lakásba költözést jelölte meg az értékesítés okaként.

Forrás: Origo.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek