Főoldal Technika és Tudomány Deutsch megint bocsánatot kért és visszavonta szavait

Deutsch megint bocsánatot kért és visszavonta szavait

1 megtekintés

Az Európai Néppárt EP-frakciója szerdán későn délután tárgyalja azt az indítványt, amely Deutsch Tamás képviselő frakcióból történő kizárásáról szól. A fideszeses politikussal szemben Othmar Karas, egy osztrák frakciótársa adott be egy indítványt, amelyet már több mint 40 képviselő írt alá. Mindezt azért, mert két tévéinterjúban is arról beszélt, hogy Manfred Weber frakcióvezető egyik kijelentése a náci Gestapo és a magyar kommunista titkosrendőrség, az ÁVO módszereire emlékeztetnek.

Múlt héten Deutsch több közleményt is kiadott a kizárási kezdeményezére reagálva. Először “családon belüli politikai erőszakról” beszélt, aztán két nap múlva kiderült, hogy már az interjút követő napon bocsánatot kért Webertől és ezt meg is ismételte. A téma azonban továbbra is napirenden maradt, Othmar Karas szerint ugyanis a bocsánatkérés nem volt őszinte és a Deutsch nem is vonta vissza a szavait. A Karas-szal készült interjúnkat itt olvashatják:

„Ha az uniónak szüksége lesz B-tervre, az a Fidesz kizárását is felgyorsítja a Néppártból”

Deutsch Tamás frakciótagságának megszüntetését kezdeményezte Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai delegációvezetője. Az ÖVP politikusát a vétóról, a Fideszről és Szájerről kérdeztük.

Most azonban Deutsch Tamás ismét bocsánatot kért. Közleményében ezt írja:

Szeretném megismételni a bocsánatkérésemet Manfredtől és valamennyi képviselőtársamtól. Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni – sem képviselőcsoportunk vezetőjét, sem frakciónk akár egyetlen tagját is, sem pedig a politikai családunkat.

A megfogalmazás helytelen volt a részemről, amiért elnézést kérek. Az általam használt szerencsétlen összehasonlítást visszavonom.”

A rövid közlemény végén Deutsch már a jövőre koncentrál.

“Remélem, hogy fel tudjuk oldani a feszültségeket és folytatni tudjuk a közös munkánkat az Európai Unió erősítése érdekében, különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor az egységre minden korábbinál nagyobb szükségünk van.”

A kizárási indítvány azonban önálló életre kelt. Mások mellett támogatja a javaslatot a 17 tagú lengyel delegáció is, akik mindenképpen szavazni akarnak róla. Szerintük nem csak Manfred Webert támadta a fideszes politikus megbocsáthatatlan módon.

“Elfogadhatatlan összehasonlításokkal támadják vezetőinket, Jean-Claude Junckertől, Donald Tuskon át Manfred Weberig”

mondta a Politicónak Andrzej Halicki, a küldöttség vezetője. Vagyis itt már sokkal többről van szó, mint Weber egyszeri lenácizásáról és lekomcsizásáról

Ugyanakkor a Süddeutschen Zeitung brüsszeli tudósítója úgy értesült a képviselőcsoportban meghatározó szerepet betöltő német delegációtól, hogy ők nem szeretnének szavazni Deutsch kizárásáról.Forrás: HVG.hu - Tech rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek