Főoldal Itthon Az elmúlt ötven év legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei-Dunában a hétvégén

Az elmúlt ötven év legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei-Dunában a hétvégén

3 megtekintés

Az elmúlt ötven év legsúlyosabb olajszennyezésének nevezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Ráckevei-Dunában hétvégén felfedezett szennyezést. A vízügyi szakemberek nagy erőkkel dolgoznak dolgoznak, hogy a veszélyes anyag nem tudja beszennyezni a teljes Duna-ágat. A rendőrség nyomozást indított.

Az elmúlt 50 év legsúlyosabb olajszennyezése az országban – írta közösségi-oldalán kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Ráckevei-Dunában szombaton felfedezett szennyezéssel kapcsolatban. Az OVF Szendőfi Balázs, filmrendező bejegyzését osztotta meg, aki több képet is közzétett a helyszínről. 

Ahogy hétvégi közleménylében írt az OVF, szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.

A bejelentés után a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál

nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 centiméter vastagságban – írták a hétvégi közleményükben.

El kell távolítani a növényzetet

A vízügyes szakemberek lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatására speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről azért, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat.

Mint írták a kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

Keddi bejegyzésében az OVF azt írta, hogy a munkatársaik továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a helyszínen. Az OVF korábban az közölte, hogy a teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Szendőfi Balázs bejegyzésében azt is hozzátette, hogy a felajánlott nyomravezetői díj 1 millió forint felett jár.

Forrás: Origo.hu - Itthon rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek