Főoldal vilag Az elektorok megerősítették Biden győzelmét, hivatalosan is ő az USA következő elnöke

Az elektorok megerősítették Biden győzelmét, hivatalosan is ő az USA következő elnöke

4 megtekintés

Bidenre 302, Trumpra 232 elektori voksot adtak le az újabb, hétfői összesítés szerint. A győzelemhez 270 szavazat kellett.

Biden nyert, Trump még küzd – amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

Megerősítette helyi idő szerint hétfő délután Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az Egyesült Államok 50 államában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület, amely hivatalosan megválasztja az Egyesült Államok elnökét.

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges.

A Reuters hírügynökség Kalifornia állam 55 voksának beérkezését követően jelentette, hogy Biden egészen biztosan több mint 270 elektori szavazatot kapott. A voksokat hivatalosan január 6-án, két héttel az új elnök eskütétele előtt, a Kongresszus két házának együttes ülésén ismertetik, amelyen Mike Pence alelnök fog elnökölni.

Az elektori választás általában puszta formalitás az amerikai elnökválasztási folyamatban, ám idén kiemelt jelentőséget kapott, mert Donald Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét, széles körű csalásokra hivatkozott, és több bírósági keresetet is benyújtott az eredmény ellen, de hiába. Trump egyébként egyetlen alkalommal sem tudott konkrét bizonyítékot felmutatni az állítólagos csalásokra.

A megválasztott Biden korábban egy interjúban beszélt arról, mivel kezdi majd elnökségét. Ezek közé tartozik a bevándorlási reform és Trump egyes rendeleteinek eltörlése is.

Biden: Győzött a demokrácia

“Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül” – mondta Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyi idő szerint hétfőn, pár órával az után, hogy az elektori kollégium megerősítette győzelmét a novemberi elnökválasztáson. “A demokrácia lángját rég fellobbantották ebben az országban, és most már tudjuk, hogy sem egy világjárvány, sem a hatalommal való visszaélés nem képes kioltani” – fogalmazott a leendő elnök.

Bár az elnököt hivatalosan az elektorok választják meg, és nem az dönti el, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, Biden novemberben 7 millió vokssal kapott többet, mint Trump.

2016-ban Trump az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillarry Clinton demokrata párti jelöltet, amit akkor Trump földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre utalva Biden hétfő este úgy fogalmazott, hogy “tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, hogy ismerje el vereségét.

Forrás: HVG.hu - Világ rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek