Főoldal Külföld Az elektorok is megválasztották Joe Bident – mit szól Donald Trump?

Az elektorok is megválasztották Joe Bident – mit szól Donald Trump?

4 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Tegnap leszavaztak az Egyesült Államok elektorai. Minden a papírforma szerint alakult, Joe Bidenre 306 elektor szavazott, míg Donald Trumpra 232 elektor adta le a voksát. Egyetlen egy hűtlen elektor sem szavazott át másik jelöltre:

Az elektori szavazás után olyan politikai szereplők is gratuláltak Joe Bidennek, akik eddig vonakodtak ezt megtenni. Mitch McConnell, a republikánus párt szenátusi vezetője nyilvánosan is gratulált a demokrata megválasztott elnöknek és alelnökének, Kamala Harrisnek. Rajta kívül Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulációját fejezte ki Joe Bidennek, aki eddig vonakodott így tenni, mert meg akarta várni a hivatalos elektori szavazás eredményét:

Sok elemző azt várta korábban, hogy Donald Trump elismeri a vereségét, ha az elektorok leszavaznak, hiszen ezután már nem nagyon lesz lehetősége jogi úton megtámadni az állami választási rendszereket. Trump összes jogi támadása eddig kudarcba fulladt, legutoljára a legfelsőbb bíróság dobott vissza egy olyan keresetet, amely több állam szavazatait akarta semlegesíteni:

Egyelőre semmi jele nincs annak, hogy Donald Trump el akarja ismerni a vereségét. Az elnök folyamatosan írogat Twitterre és oszt meg olyan tartalmakat, melyek a választás hitelességét kritizálják.

„Rengeteg bizonyíték érkezik a választási csalásról. Még sosem volt ilyen az országunkban!” – írta ki Donald Trump, aki az elmúlt másfél hónapban még mindig nem tudott konkrét bizonyítékot mutatni rendszerszintű csalásra.

„68%-os hibaarány Michigan szavazógépeiben. Törvény szerint ennek egy pici, 1%-os aránynak kellene lennie. Megsértette Michigan minisztere a törvényt? Maradjanak bekapcsolódva!” – írta Trump egy másik posztban.

„Hatalmas problémákat találnak a szavazógépekkel kapcsolatosan. Annyit tévednek, hogy az nevetséges. Fognak egy fölényes győzelmet és szűk vereségre fordítják. Nem erről szól az USA. A hatóságok védik a gépeket. NEM SZABAD BIZONYÍTÉKOT-HAMISÍTANI, mert ez bűncselekmény. További részletek hamarosan!” – írta az elnök Twitteren.

Nagyon úgy néz ki, hogy a korábbi várakozások ellenére Donald Trump soha nem fogja elismerni választási vereségét és egész további politikai tevékenységét arra fogja építeni, hogy a „választási rendszer tisztaságának védelmezőjeként” tüntesse fel magát, aki harcba száll az amerikai demokrácia védelmében.

Trump 2024-ban várhatóan újra indul majd az elnöki székért, így szükség lesz egy újfajta politikai brandre, mellyel készülhet a választára, a csalással való dobálózás támogatottsága elég széles az amerikai választók körében ahhoz, hogy úgy érezze, ezzel sikerre tud szert tenni:

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Globál rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek