Főoldal Gazdaság Az Alteo befejezte a több mint 100 éve üzemelő vízerőmű felújítását

Az Alteo befejezte a több mint 100 éve üzemelő vízerőmű felújítását

3 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az Alteo 1,2 milliárd forintos beruházás keretében újította fel és korszerűsítette az erőművet, amely során nagyobb teljesítményűre és korszerűbbre cserélte a korábbi technológiát és renoválta a műemléki épületet: a teljes kivitelezés az erőmű műemléki jellegének megőrzésével történt.

A több mint száz éve üzemelő vízerőműnél az elmúlt közel ötven évben nem került sor nagyobb mérvű felújításra, korábban ezt 20-25 évente megtették.

Az erőmű energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota, teljesítménye, illetve hatásfoka indokolttá tette tehát a rekonstrukciót.

A mostani beruházás nagyságrendileg 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát.

Gibárt község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hernád folyó mellett, a torkolattól 58 kilométerre fekszik. Itt található az 1901-ben tervezett, 1902-1903-ban épített és 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás elrendezésű vízerőmű.

Az egyenként 9 m3/s víznyelésre és ezáltal 294,4 kWe névleges villamos teljesítmény leadására képes turbinákból nyert áramot elsődlegesen Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településeken használták világításra. Ez az energia hajtotta meg a cséplésre használt eszközöket, szecskavágókat, malmot, fűrészeket és szivattyúkat, és ez látta el árammal a szeszgyárat is.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató tulajdona. Az ÉMÁSZ és – az Alteo Csoport tagjaként működő – Sinergy által 2004-ben megkötött szerződések alapján az Alteo Csoport jelenleg, mint bérlő és üzemeltető vesz részt a vízerőmű működtetésében.

A beruházás fő eleme volt a korábbi komplett technológia (turbina gépcsoportok és rendszereik) lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító berendezésekre:

5,75 GWh/év villamos energia termelésével a korábbiakhoz képest körülbelül 70 százalékos éves termelés növekedést jelent.

Az erőmű és az épület műemléki jellegének megőrzése a teljes felújítási folyamat alatt kiemelt szempont volt, az Alteo elkötelezett az ipartörténeti emlékek fenntartásában és annak megőrzésében. Így, a korszerűsítésnek köszönhetően a Gibárti Vízerőmű és műemléki épülete is megőrizhetővé és továbbra is bemutathatóvá vált. A vízerőmű felújítás feladat egyébként nem ismeretlen terep az Alteo számára, hiszen a Gibárti Vízerőműtől 11 kilométerre lévő, ugyancsak műemléki oltalom alatt álló Felsődobszai Vízerőművet egy hasonló, 900 millió forintos beruházás keretében (a Környezet és Energia Operatív Program – KEOP támogatásával) újított fel, 2012-2013- ban.

Az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának kapacitása már meghaladja a 70 MW-ot.

A rekonstrukciót és korszerűsítést követően a Gibárti Vízerőmű műszaki átadása és üzembe helyezése tehát megtörtént, az ünnepélyes átadásra – a járványhelyzet miatt – a tervek szerint tavasszal kerülhet sor. Akkor fog a közönség számára is megnyílni a műemléképület és a felújítás során a kiszerelt berendezésekből készült kiállítás. Ezek ugyanúgy ipari műemlék minősítésűek, mint a vízerőmű további létesítményei: a duzzasztómű, az árapasztó, az árapasztó-surrantó, az üzemvízcsatorna és a gépház.

Az Alteo árfolyama ma 1,5 százalékot emelkedett, míg idén 12,5 százalékos pluszban van.

(BÉT)

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

Forrás: Portfolio.hu - Gazdaság rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek