Főoldal Üzlet Aggódva figyelik a techóriások egyre nagyobb hatalmát, az EU új szabályozással fékezné őket

Aggódva figyelik a techóriások egyre nagyobb hatalmát, az EU új szabályozással fékezné őket

0 megtekintés
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Világszerte aggódva figyelik a szabályozó hatóságok azt, ahogy egyre nagyobbra híznak a technológiai óriásvállalatok és egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

Hatalmas adatmennyiségeket kezelnek és tárolnak ezek a cégek és olyan online platformokat üzemeltetnek, amelyekre cégek ezrei és felhasználók milliói támaszkodnak.

Az EU most abban a reményben vezetné be az új szabályokat, hogy valamelyest kontroll alá vonhatja őket, ha már a versenyhatósági büntetések nem igazán érték el eddig a céljukat, továbbá megelőzhetik a versenykorlátozó, domináns vállalatok jövőbeli felemelkedését. Az Európai Bizottság képviseletében Margrethe Vestager, valamint az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton jelentheti be az új szabályokat ma.  

A „digitális piacok törvény” néven futó szabályozás alapján jelentős, az éves forgalmuk 6- 10 százalékára nyúló büntetéseket kiszabhatnak az amerikai vállalatokra, amennyiben megszegik a szabályokat. A másik szabályrendszer, a „digitális szolgáltatások törvény” a nagy, 45 millió feletti felhasználóval rendelkező vállalatokat célozza majd. Tőlük azt várják el, hogy tegyenek meg többet annak érdekében, hogy az illegális tartalmakat kiszűrjék a platformjukról, például amikor valaki megsérti az alapvető jogokat, vagy manipulálja a felhasználókat. A vállalatoknak ezen kívül részletezniük kell az oldalukon felbukkanó politikai hirdetéseket is és az algoritmusok paramétereit, amelyek alapján az információkat rangsorolják vagy ajánlják.

A szabályozást még egyeztetniük kell az EU-s országoknak, hogy egységes legyen, de ez nem lesz könnyű, tekintve, hogy egyes országok szigorúbb szabályozást szeretnének látni, mások pedig amiatt aggódnak, hogy ez gátat szabhat az innovációnak. Elképzelhető, hogy a végső szabályozásra hónapokat, vagy éveket kell várni – írja a Reuters.

A címlapképen Margrethe Vestager, forrás: Thierry Monasse/Getty Images

Forrás: Portfolio.hu - Üzlet rovat

További hírek a témában

Ez weboldal sütiket használ, hogy a felhasználói élményt javítsa. Feltételezzük, hogy ezzel egyetért, de ha akarja, bármikor letilthatja. Elfogad Részletek